n/a

Puding od datulja i kandiranog đumbira

13.04.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Muscovado šećer posebna je vrsta smeđeg šećera s velikim postotkom melase. Osim u kolačima, često se koristi u marinadama i umacima

SASTOJCI:

Za umak:

500 ml slatkog vrhnja
120 g smeđeg muscovado šećera
2 1/2 žlice sirupa od đumbira
malo soli

Za puding:

180 g datulja, bez koštica, nasjeckanih na kockice
250 ml vode
1 žličica sode bikarbone
40 g kandiranog đumbira, nasjeckanog
175 g brašna
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
55 g maslaca
150 g šećera
2 jaja

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Namažite maslacem kalup za kuglof ili za soufflé (promjera 24 cm).
Napravite umak:
Pomiješajte šećer, vrhnje, sol i sirup i stavite na vatru. Pustite da se šećer rastopi. Kuhajte 5 minuta dok se smjesa malo ne zgusne. Ulijte pola umaka u kalup i stavite kalup u zamrzivač. Ostatak umaka sačuvajte za posluživanje.
Zagrijte datulje s vodom. Kad voda zavre, maknite s vatre i umiješajte sodu bikarbonu. Dodajte đumbir.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Mikserom istucite maslac sa šećerom dok nije pjenast. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući. Umiješajte polovicu smjese od brašna, datulje, a zatim ostatak brašna. Dobro promiješajte.
Stavite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 50-ak minuta. Provjerite nakon 40 minuta tako da umočite drveni štapić u sredinu kolača. Za njega bi se trebale primiti vlažne mrvice.
Ostavite da se kolač malo ohladi u kalupu, zatim ga izvadite i poslužite narezanog na ploške s umakom.