proslava na super bowlu

Pucnjava u Kansas Cityju: Jedna osoba ubijena, 21 ozlijeđena

15.02.2024 u 10:04

Bionic
Reading

Tri osobe su pritvorene u Kansas Cityju u američkoj saveznoj državi Missouri u četvrtak radi ispitivanja o tome tko je odgovoran i što je dovelo do smrtonosne masovne pucnjave u blizini proslave pobjede gradske momčadi na Super Bowlu, u kojoj je poginula jedna osoba, a ozlijeđeno ih je 21

Najmanje jedna osoba je u srijedu ubijena, a 21 druga ozlijeđena u pucnjavi blizu povijesnog željezničkog kolodvora Union Station, gdje su se tisuće navijača okupili s gradskom momčadi američkog nogometa Kansas City Chiefs kako bi proslavili njihovu pobjedu nad ekipom 49ers iz San Francisca, rekle su vlasti.

Krvoproliće, do kojeg je došlo pri kraju skupa nakon povorke, pretvorilo je događaj u kaotičnu situaciju, u kojoj su gomile ljudi panično tražile sklonište dok se čula brza paljba.

Lokalna radiopostaja KKFI je rekla da je smrtno stradala žrtva Lisa Lopez, jedna od DJ-a i voditeljica jedne emisije. Petnaest drugih žrtava je zadobilo ozljede opasne po život, rekao je šef vatrogasne postaje Ross Grundyson na tiskovnoj konferenciji kasno poslijepodne.

Jedanaest ozlijeđenih u pucnjavi ili u nastalom kaosu su djeca, od kojih su neka stara šest godina, rekli su dužnosnici.

Nitko od članova momčadi, treneri ni drugi djelatnici koji su bili na skupu nisu ozlijeđeni, rekli su iz kluba Chiefs.

Načelnica policije Stacey Graves je na večernjoj konferenciji za medije rekla da su tri osobe privedene "i da su pod istragom" u vezi s pucnjavom, no rekla je da istražitelji još nisu odredili motiv.

Nejasne okolnosti

Kazala je da policija i dalje nije sigurna je li proslava pobjede na Super Bowlu bila meta napada ili je do nasilja došlo neovisno o događaju te se proširilo na njega.

Vlasti su zatražile od svih koji bi mogli imati informacije o pucnjavi ili videosnimke koje bi mogle razjasniti što se dogodilo da ih podijele s policijom.

Graves je kazala da je svjesna da postoji video koji navodno pokazuje navijače kako svladavaju sumnjivca te da istražitelji pregledavaju snimku kako bi odredili je li riječ o jednoj o pritvorenih osoba.

Sudionik u povorci Paul Contreras je za lokalnu televiziju KETV rekao da je bio jedan od navijača koji su pomogli oboriti muškarca te da je vidio kako je ispustio pištolj kada je bačen na tlo.

"Cijelo vrijeme je pokušavao ustati i pobjeći", rekao je Paul, dodavši da je policija stigla za nekoliko trenutaka. "Borimo se, znate. Borimo se da ga zadržimo dolje, a on se bori da ustane".

Gradonačelnik Kansas Cityja Quinton Lucas je izrazio žaljenje što gradske vlasti nisu mogle spriječiti takvo nasilje unatoč prisustvu više od 800 policajaca, uključujući savezne agente, koji su brinuli o sigurnosti događaja.

"Povorke, skupovi, škole, kina - čini se da gotovo ništa nije sigurno", rekao je novinarima demokrat Quinton, prisjetivši kako je i sam bio među onima koji su se sklonili čuvši pucnjavu.

Niz pucnjeva se čuo blizu garaže zapadno od kolodvora, čiji je prednji ulaz bio kulisa pozornice za pobjednički skup, prema policiji i lokalnim medijima.

Union Station, 109 godina stara zgrada koja je nekoć bila ključno američko čvorište za putnički i teretni promet, sada služi kao muzej i terminal željezničkog prijevoznika Amtrak.

Na pozornici su bili igrači Travis Kelce i Patrick Mahomes s drugim suigračima, no Kelceova djevojka i pop superzvijezda Taylor Swift je bila na turneji u Australiji.

"Srce mi je slomljeno zbog tragedije koja se danas dogodila", napisao je u srijedu u noći Kelce na društvenoj platformi X.

"Moje srce je sa svima onima koji su došli proslaviti s nama i koji su pogođeni. KC, sve mi značiš", dodao je.

Guverneri saveznih država Missouri i Kansasa također su bili prisutni na događaju, no nisu ozlijeđeni.

Do pucnjave je došlo tri dana nakon što su Chiefsi pobijedili 49erse u produžecima te po četvrti put osvojili Super Bowl.

Union Station je 17. lipnja 1933. bio poprište pucnjave u kojoj su ubijena četiri policajca i bjegunac u zloglasnom incidentnu poznatom kao "Masakr u Kansas Cityju".

Događaj u srijedu zbio se na šestu godišnjicu jedne od najgorih masovnih pucnjava u nedavnoj američkoj povijesti, pri čemu je 17 osoba ubijeno i 17 ozlijeđeno u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi. Napadač, tada 19-godišnji bivši učenik škole, izjasnio se kao kriv i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.