ISPRAVAK INFORMACIJE

PU splitsko-dalmatinska o prijavi protiv Šuprahe

06.06.2014 u 21:10

Bionic
Reading

Policijska uprava splitsko-dalmatinska uputila je tportalu zahtjev za ispravak informacija iz članka 'Splitska policija štiti Šuprahu: prijavili ga samo za nepristojno ponašanje'. Ispravak objavljujemo u cijelosti

Povodom incidenta koji se dogodio nakon nogometne utakmice između juniorskih momčadi HNK 'Hajduk' i RNK 'Split', 5. lipnja 2014, policijski službenici Policijske uprave splitsko dalmatinske proveli su kriminalističko istraživanje i u ponašanju počinitelja utvrdili obilježja ponašanja opisanog u čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Sukladno utvrđenom, počinitelj je u žurnom postupku 6. lipnja 2014. doveden na Prekršajni sud gdje se vodi dalji postupak.

Nestručnim komentarom novinara koji u svom tekstu, objavljenom na internet stranici 'T-portal', insinuira pristrano ponašanje policijskih službenika, nanosi se šteta ugledu Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Naime, površnom analizom policijskog postupanja, novinar kritizira rad, pogrešno ističući kako je počinitelj prijavljen za, kako kaže benigni prekršaj drskog i nepristojnog ponašanja.

Važno je radi objektivnog izvješćivanja istaći kako je čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za koji je počinitelj i prijavljen, kvalificirani, odnosno teži oblik prekršaja iz čl. 13. koji opisuje tuču i svađu spomenutu u članku.

Kalkulacije sa prekršajima vezano za alkohol i postupanje policije prestaju iščitavanjem članka 4. Zakona o sprječavanju nereda na športskom natjecanju:

Protupravnim ponašanjem u smislu ovoga Zakona smatra se:

– pokušaj ulaska, dolazak i boravak na prostoru športskog objekta u alkoholiziranom stanju iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Kako se opisani incident dogodio 35 minuta nakon završetka javnog okupljanja i to na parkiralištu u zoni ugostiteljskog objekta, u blizini stadiona, ne može se dovesti u vezu sa prekršajima opisanim Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Konačno, novinar u svom tekstu navodi kako mu je ponuđen opširniji razgovor na ovu temu, što je neistinito. Naime, novinaru nitko nije nudio razgovor, već je sam zatražio razgovor s osobom koja rukovodi policijskom upravom, a telefonskim putem je istog dana obaviješten kako traženi razgovor može obaviti idućeg tjedna, a ne tijekom današnjeg dana, zbog ranije dogovorenih obveza.