UBOJICA IVANE HODAK

Psihijatri: Šlogar je uračunljiv i narcisoidan

14.04.2009 u 08:37

Bionic
Reading

Psihijatrijski profil ubojice Ivane Hodak, Mladen Šlogara, pokazao je da je on u trenutku ubojstva, koje se dogodilo 6. listopada prošle godine, bio uračunljiv. U psihoprofilu koji je dostavljen Zdenku Posavcu, istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda, stoji da je Šlogar prvenstveno narcisoidan. Službeno je potvrđeno da je Ivana u trenutku ubojstva bila trudna

Tim psihijatara Centra za forenzičku psihijatriju bolnice u Vrapču, gdje je Šlogar bio na vještačenju od 9. do 26. ožujka, složio je klinički psihoprofil ubojice Ivane Hodak koji je potpisao prim. dr. sc. Miroslav Goreta, voditelj Centra za forenzičku psihijatriju, i dostavljen je u nalazu i mišljenju Zdenku Posavcu.

Šlogar je, zaključili su, narcisoidan, egocentričan, rigidan, manipulativan, nepovjerljiv, sklon kontroli i pedanteriji, s teškoćama u socijalnom funkcioniranju. Usmjeren je na sebe, ima osjećaj veličine, a nedostaje mu bliskosti, suosjećanja, kritičan je prema drugima. Osoba poput njega je ranjiva samopoštovanja, osjetljiva na kritike. Na kritiku reagira prijezirom ili bijesom. Obezvređuje one koji ga razočaraju ili one nad kojima se osjeća superiorno. Stalno je težio uspješnosti i uvažavanju okoline, i to je privremeno uspio ostvariti druženjem sa 'značajnim' osobama, korisnicima terena na Mladosti, odvjetnicima i liječnicima.

Iako mu se, kad je vidio Ivanu, smračilo pred očima, bio je svjestan što je učinio. Zaključak je stručnjaka da nije neuračunljiv niti je ikad bolovao od duševne bolesti. Šlogar nije pijanac, narkoman ili duševno nerazvijen. On je, laički jednostavno, narcisoidan tip. Psihijatri su objasnili, slažući dojmove razgovora s njim, analizirajući njegov život i postupke, da je bio rastrgan između grandioznih životnih želja i ciljeva s jedne i realnosti s druge strane.

Od situiranog muškarca koji si je mogao priuštiti i skijanje u Austriji Šlogar je postao beskućnik. Kako se danima ne bi prao, ljudi u tramvaju micali su se od njega. Kada je slučajno uočio Ivanu tog kobnog 6. listopada, probudio se 'agresivni' dio njegovog karaktera te je odlučio kazniti osobu koja je bila najbliža onome koga je krivio za sve svoje nedaće, Zvonimiru Hodaku.

U trenutku kad je uperio pištolj u Ivanu, ona ga je već gotovo uhvatila za ruke. Htjela je skrenuti cijev pištolja, ali nije uspjela. Ubojici pak, iako je rekao da je od trenutka kad ju je ugledao bio sve živčaniji, ruka nije zadrhtala. To je bio ispričao i policajcima i sucu, ali detalje zločina pred psihijatrima nije htio ponoviti.

Među ostalim, Šlogara su mučili brojni strahovi: strah od očuha, smrti, leukemije... Bojao se vojske, rata, Srba, autoriteta, javnosti. Bio je nezadovoljan vlastitim izgledom, vezama sa ženama. Zbog drhtanja ruku mislio je da ima i Parkinsonovu bolest, piše Jutarnji list.

'Pomišljao sam da se ubijem. Stavljao sam pištolj u usta, ali svaki me put uhvatio silan strah. Prislonio sam ga i na sljepoočnicu, ali sam pomislio da bih mogao preživjeti i ostati invalid. Osjećao sam da ću umrijeti od gladi. Danju sam se grijao vozeći se u tramvaju, a noću sam spavao u napuštenoj staji. Prao sam se na pumpi na groblju. Imao sam samo hlače, dolčevitu, majicu i jaknu. U istoj sam robi spavao i šetao gradom', ispričao je Šlogar o vremenu neposredno prije ubojstva Ivane Hodak.

'Da me nisu uhitili, ionako više ne bih bio živ. Preživio bih još koji mjesec. Umro bih od gladi ili bolesti. Noge su mi bile natekle, prsti promrzli', požalio se psihijatrima. Da je imao ozebline, potvrdila je i liječnička dokumentacija.

Seanse zbog vještačenja nisu mu bile prvi susreti s psihijatrima. Prvi put otišao je k psihijatru u 21. godini: 'To je bilo zbog osamljenosti, bio sam k'o pustinjak, samo posao i šetnja po gradu!' Mislio je da je lošiji od vršnjaka, a psihijatar mu je rekao: 'Ja ne vidim niš' na vama da ste ružni.'

Psihijatri i psiholozi Šlogarov su psihoprofil složili razgovarajući s njim satima, na temelju medicinske dokumentacije, podataka i spisa, ali i na temelju njegovih crteža, koji su bili dio testiranja ličnosti. Među brojnim Šlogarovim karakteristikama koje psihijatri navode je i nizak prag frustracije, činjenica da se pretjerano brine o zdravlju, da je hipohondar, da nema dubljih emocionalnih doživljaja u odnosu na druge ljude.

6. listopada prošle godine Ivana Hodak usmrćena je s dva hica iz Berette na stubištu u Hatzovoj 2. Službeno je potvrđeno da je u trenutku kad je Šlogar pucao u nju bila trudna.  Osim traga DNK na čahuri jednog od dva ispaljena metka, Šlogarov DNK nađen je na grickalici za nokte. Naime, nađena je kako pridržava ulazna vrata u Hatzovoj 2. Tužiteljica Dunja Pavliček predložila je sucu Zdenku Posavcu rekonstrukciju da bi se ustanovilo je li namjerno zaglavljena ili je odgurnuta ako mu je slučajno ispala pri ulasku u zgradu.

'Ovih dana sam saznala za rezultate obdukcijskog nalaza koji potvrđuju da je Ivana bila trudna. To je bio dodatan šok, jer mi nije spominjala trudnoću, no mislim da ni ona nije znala', kazala je Ljerka Mintas Hodak za portal Javno, koji navodi kako im je njezin suprug Zvonimir samo kratko rekao kako 'to sada znači da je Šlogar ubio dvoje ljudi'.