U SPLITU NA TAPETU SAMO KADROVIRANJE

Prvih pola godine: Baldasar zuji, ali meda još nema...

11.12.2013 u 07:46

Bionic
Reading

Tek pola godine nakon pobjede na izborima, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar uspio je konačno smijeniti upravna vijeća gradskih muzeja i kulturnih ustanova iz kojih je mahom uklonio kadrove Željka Keruma i nadomjestio ih onima iz SDP-a, HNS-a i - opet - Kerumova HGS-a. Tu je i pokoji član HSS-a, stranke koja u političkom smislu u Splitu vegetira, ali je spretnom predizbornom koalicijom s Kerumom došla u poziciju ucjenjivati bivšeg gradonačelnika. Ako on odluči otići iz Gradskog vijeća, po sili zakona mijenja ga čovjek iz HSS-a. A da ova stranka odustane od svoje fotelje, treba joj nekoliko upravnih i nadzornih odbora. Kerum zamolio, Baldasar odobrio: višestruka kompenzacija

Imenovanja koja se u pravilu odvijaju odmah nakon izbora i gdje se raspoređuju stranački kadrovi rastegla su se i došla u pitanje zbog specifičnog odnosa snaga u splitskom Gradskom vijeću. Baldasar i njegova vlast imaju tanku većinu zahvaljujući HGS-u i nezavisnim listama Ivana Grubišića i Anđelke Visković, a kad se neki od njihovih vijećnika ne pojavi ili izgubi sa sjednice - ona se mahom prekida zbog nedostatka kvoruma. Od sedam održanih sjednica u ovom mandatu, gotovo nijedna nije dovršena.

Baldasarov najveći problem zove se nezavisna Marijana Puljak, koja je zajedno sa svojih troje vijećnika najprije odbila formalnu koaliciju sa SDP-om i HNS-om i prisilila ih na ponižavajuću suradnju s Kerumom, da bi zatim iz neutralne pozicije preispitivala svaku odluku. Ona tvrdi da uvijek glasuje u interesu građana, a gradonačelnik je optužuje da nastupa s akademskih visina. 'Ja gasim požar koji traje u ovom trenutku, a oni rade protupožarne planove', slikovit je Baldasar.

Bilo kako bilo, Puljak ga je u priči oko imenovanja u kulturi malo ohladila pa je nakon niza javnih kritika povukao prijedlog da muzejima upravljaju perači stakala na benzinskim crpkama, šankerice i supruge lokalnih SDP-ovaca. Malo je upristojio popis, ali još uvijek je ostavio stranački ključ - pa je ova najavila da će zbog kršenja zakona koji kaže da osobe trebaju biti iz miljea kulture podnijeti tužbu.

Friški splitski gradonačelnik već je prošao cijelu javnu golgotu jer je otvoreno najavio da će u gradskoj upravi zaposliti par desetaka ljudi, a da će za najviše pozicionirana mjesta javni natječaj raspisati samo radi forme - jer je ionako već odabrao tko će posao dobiti. Gomila ljudi koja svakog jutra dolazi u zgradu Banovine tako se približava brojci od pet stotina, i to u situaciji kada gotovo 70 posto gradskog proračuna odlazi na plaće i troškove onih koji o njemu ovise, no Baldasara to nimalo ne uzbuđuje: odabrao je taktiku preventivne obrane, pa unaprijed priznaje da 'preuzima svu odgovornost, ali mora imati tim kojemu će vjerovati'. Jer Vlada kojoj je njegova stranka na čelu ništa ne može učiniti oko '80 posto činovnika koji ne rade, a on im ne može ništa'. za razliku od privatnog sektora, gdje su glave radnika svakog dana na panju.

Uglavnom, Baldasar smatra da će u preostale tri i pol godine mandata pokrenuti barem nekoliko velikih gradskih projekata pa će mu sve ostalo biti zaboravljeno: i stranačko kadroviranje, i česte nespretnosti u javnim nastupima i lutanja u stavovima (od 'testiranja javnosti' oko prodaje Hajduka do nedosljednosti u zabrani vezivanja brodova na Zapadnoj obali) pa sve do sramotnog namještanja sitnog natječaja za uređenje Pazara mladoj arhitektici iz stranke i Kerumovom kućnom arhitektu Zoranu Jeramazu. Puno stvari je najavio, pa potom bez objašnjenja povukao, a najzvučnija je ona o osnivanju gradske turističke agencije. Bila mu je prioritet, sad je nema ni u skicama.

Pa ga oporba de facto nema na čemu loviti, osim u uobičajenim igrokazima oko kadrovskih pitanja. Svima im je dao do znanja da puca visoko: želi barem pokrenuti uređenje Istočne obale od milijardu eura i preseliti autobusni i željeznički kolodvor; želi obnoviti Poljud; želi ostvariti kakav projekt na Starom placu, u srcu grada; želi srušiti ruglo od zgrade na samoj Rivi i izgraditi Turističku palaču; želi neboder uz Spaladium arenu (gdje će administracija, eto, biti nešto komotnija) i prenamjenu Banovine u hotel; želi da braća Žužul izgrade svoj stadion i pripadajući stambeni kompleks; želi da Jako Andabak gradi svoj hotel; Baldasar želi dizalice po gradu, kakve god bile i čemu god služile.

Jer, kako je priznao, Split u ovom trenutku 'troši svoje rezerve i traži ulagače'.

Gradonačelnik drugog grada u državi od svog prethodnika - koji se također razmetao najavama investicija vrijednih milijarde eura - naučio je da treba zauzeti proaktivan pristup pa je, umjesto sjedenja na Rivi, napravio knjižicu projekata i razletio se po svijetu. Dva je puta bio u Italiji, uskoro će i u Indoneziju, a baš je ovoga tjedna zajedno sa Stjepanom Mesićem odletio na petodnevni izlet u Rusiju. Što će donijeti - pojma nemamo: nakon šest mjeseci mandata Ivo Baldasar još uvijek je gradonačelnik koji dosta zuji, ali meda nema na vidiku.