VJETROVI PROMJENA U PENTAGONU

Prvi put na čelo američke vojske postavljen deklarirani gay

18.05.2016 u 22:30

Bionic
Reading

Američki Senat danas je odobrio imenovanje Erica Fanninga na mjesto državnog tajnika za vojsku, čime je taj stručnjak za nacionalnu sigurnost postao prvi deklarirani homoseksualac na operativnom zapovjednom mjestu u američkoj vojsci

Fanning je donedavno bio zamjenik američkog ministra obrane Ashtona Cartera, a slovi za iskusnog eksperta za nacionalnu sigurnost s više od 20 godina iskustva, koji je imao ključnu ulogu u nekima od najvećih Pentagonovih projekata gradnje ratnih brodova i borbenih zrakoplova


Na novoj funkciji će kao civilna osoba nadzirati američku vojsku koja prolazi kroz najdulju fazu neprekidne borbene aktivnosti u američkoj povijesti i očekuje ozbiljno rezanje vojnog proračuna.

Inače, državni tajnik za vojsku je visoka civilna funkcija u Pentagonu, odgovorna za sva pitanja povezana s vojskom, od vojnika i rezervista do sustava naoružanja, kupnje vojne opreme, komunikacija i financija.

Kako ističu dobri poznavatelji prilika u Pentagonu, Fanning je ustoličen na novu funkciju zbog politike integracija gay populacije u redove američkih oružanih snaga. Predstavnici seksualnih manjina su, naime, dobili mogućnost služenja u vojsci nakon ukidanja tzv. zakona 'ne pitaj-ne govori' iz 2010. godine, a koji je pružao mogućnost rada homoseksualcima samo ako javno ne govore o svojoj orijentaciji.

Postavljanje Fanninga na čelo Ministarstva obrane već je pozdravila gay zajednica SAD-a.