PRIJAVLJENI ILEGALNI RADOVI

Prvi potez protivnika Tuđmanova spomenika u Splitu

06.05.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Danas je Građanska inicijativa Split formalno zatražila hitan nadzor građevinske i urbanističke inspekcije te nadležnih odjela Ministarstva kulture RH zbog započetih radova u Povijesnoj jezgri grada Splita koja je pod zaštitom UNESCO-a

U prijavi koju je u ime Građanske inicijative Split potpisao Vjeko Santrić priložene su i fotografije iz kojih je vidljivo da su 26. travnja 2013. na nepropisan i netransparentan način južno od Starog pazara, kod usjeka željezničke pruge uz vrh ulice Obala kneza Domagoja započeli radovi na improviziranom gradilištu nepoznatog izvođača, nepoznatog investitora i nepoznatog nadzora.

Dalje se navodi da gradilište nema nikakvog opisa gradnje, nikakvog projektanta ni rješenja ili dozvole prema kojima se gradi, što je suprotno članku 252. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kao i mnogim drugim člancima tog zakona.

'Budući da na gradilištu nema nikakvih informacija, možemo samo pretpostaviti da je riječ o pripremnim radovima za postavljanje spomenika. Tu pretpostavku temeljimo na tekstu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji 26. travnja ove godine' - stoji u priopćenju uz priložen link na navedeni tekst u splitskom dnevnom listu.

Ako je tako, Građanska inicijativa Split navodi da onda treba dodatno upozoriti da u Kulturno-povijesnoj cjelini grada Splita koja ima svojstvo kulturnog dobra prema Rješenju Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH od 13. studenog 2012. treba ishoditi odgovarajuću suglasnost. 'Postavljanje javnog spomenika unutar zone A moguće je samo uz suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela, što znači da je nepoznati izvođač, osim što je formirao nelegalno i nepropisno označeno gradilište, propustio i ishoditi suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela, ili je barem propustio jasno naznačiti ako takvu suglasnost ima', kaže se dalje u prijavi.

Na kraju se zaključuje da je ovo samo najnoviji i drastičan primjer nepoštivanja osnovnih odredbi iz Zakona o prostornom uređenju i gradnji, koji je utoliko teži ako su kršitelj zakona državne ili institucije lokalne samouprave.

Podsjetimo da su udruge iz koordinacije za izradu Nacrta plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita već obavještavale UNESCO, pod čijom je jezgra zaštitom, o sličnim deliktima i ovo je samo još jedan primjer samovolje koji može dodatno zaoštriti stav međunarodnih institucija prema ovakvoj praksi. Prijave su poslane na adrese Ministarstva prostornog uređenja, građevinske i urbanističke inspekcije, Ministarstva kulture i na Konzervatorski odjel u Splitu.