što kažu stanovnici?

Prvi dan Australian Opena zasjenila saga oko Đokovića

17.01.2022 u 13:07

Bionic
Reading

Deportirani branitelj naslova Novak Đoković bio je tisućama milja daleko kada je u ponedjeljak počeo Australian Open, ali njegova 'tamna' sjena nadvila se nad prvi dan turnira.

Gledajući veliki poster nasmiješenog Đokovića koji pozdravlja obožavatelje koji se približavaju Areni Roda Lavera, obožavateljica tenisa Patricia Stevens rekla je za AFP: "To je zasjenilo turnir."

"Mogao je sve to izbjeći da se cijepio."

Prvi igrač svijeta, koji je očajnički želio obraniti svoju titulu, odletio je nekoliko sati prije početka Grand Slama nakon što je propao njegov posljednji sudski pokušaj da ostane u Australiji unatoč tome što nije cijepljen protiv covida.

Ne moraju biti cijepljeni samo igrači na terenu – svi oni koji ulaze u kompleks Melbourne Parka moraju biti cijepljeni ili moraju imati medicinsko izuzeće. Navijači također moraju nositi masku.

Pod oblačnom nebom, zaštitari su provjeravali potvrde o cijepljenju i skenirali kodove ljudima s maskama na licima.

Broj gledatelja smanjen je za 50 posto zbog ograničenja u svrhu suzbijanja pandemije.

"Očigledno još uvijek postoji omikron. To još uvijek visi nad glavom, ali nismo mogli uživati ​​već dugo vremena pa ću iskoristiti priliku da to učinim“, rekao je ljubitelj tenisa John Steele.

Melbourne je bio poprište jednog od najstrožih ograničenja zbog koronavirusa u svijetu tijekom pandemije, što je jedan od razloga zašto je Đokovićevo odbijanje da se cijepi i pokuša igrati s medicinskim izuzećem izazvalo toliko bijesa javnosti.

'Učinili su pravu stvar'

Stanovnik Melbournea Simon Overton rekao je kako mu je drago što je kontroverza završena i fokus se može vratiti na tenis.

"To je bila smetnja, zar ne?", rekao je. "Mislim da su učinili pravu stvar što su zatražili da ode... turnir je mnogo više od njega."

Australka Sarah Wals složila se s tim izjavivši da je ta odluka "bolja za sve".

"Ljudi se sada mogu usredotočiti na tenis, a ne na necijepljene igrače", kazala je. 

Đoković je ušao u Australiju uz medicinsko izuzeće zbog nedavne infekcije covidom, ali je zadržan na granici i odveden u centar za imigraciju.

Sudac je poništio tu odluku, ali mu je australska vlada po drugi put ukinula vizu.

"Nismo to savršeno riješili", rekao je Tom Crvenković, također iz Melbournea.

"Mislim da su krive obje strane. Prema njemu su loše postupali i mogli smo bolje riješiti tu situaciju", smatra.