3,8 MILIJUNA KUNA U PRORAČUN

Prve zatvorske kazne za Fimi mediju, stradale i tvrtke

19.03.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Na pripremnom ročištu za aferu Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu jutros je iza zatvorenih vrata ostalo dvoje optuženih Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić. Oni su se prošloga tjedna nagodili s USKOK-om, koju je danas potvrdila sutkinja Ivana Čalić. Ostali optuženici, među kojima je i bivši premijer Ivo Sanader, na sudu će se morati pojaviti i sutra

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić potvrdila je nagodbe USKOK-a s Lončar Papeš i Dimićem, koji su prošloga tjedna priznali optužbe koje im se stavljaju na teret.

Aniti Lončar Papeš, vlasnici tvrtke Ani-Lon, potvrđena je tako bezuvjetna 11-mjesečna zatvorska kazna uz koju će državi morati vratiti i dva milijuna kuna, a Bojanu Dimiću, vlasniku tvrtke Onida, potvrđena je šestomjesečna zatvorska kazna. Uz to će u državni proračun trebati uplatiti 1,8 milijuna kuna.

Uz to, potvrdila je zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak, USKOK je postigao sporazum i s tvrtkama okrivljenika - Ani-Lon i Onida. Tvrtka Ani-Lon kažnjena je s 15.000 kuna dok je tvrtki Onida zabranjen daljni rad. Tužiteljica nije mogla potvrditi hoće li Lončar Papeš i Dimića zvati za svjedoke, niti je li u tijeku nagodba s drugim optuženicima u aferi Fimi media.

Na pripremno ročište jutros su u pratnji odvjetnika došli svi optuženici, kao i Ivo Sanader te predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan. Oni će na pripremno ročište morati doći i sutra nakon čega bi se trebao odrediti datum početka suđenja zbog 'izvlačenja' više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

U Fimi mediji optuženi su i bivši dužnosnici HDZ-a: rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik Vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević te vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

Optužnica u slučaju Fimi media s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Optužnicom nisu obuhvaćeni ministri i šefovi javnih poduzeća koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.

Odvjetnici uoči sudske potvrde nagodbe s USKOK-om