U DVIJE GODINE

Prva 'lista srama' smanjena za trećinu

21.07.2014 u 09:52

Bionic
Reading

Za deset dana Porezna će uprava objaviti novu listu dužnika, građana, obrtnika i tvrtki koji državi ne plaćaju poreze i doprinose. Bit će to deveta objava, i to točno dvije godine nakon što je objavljena prva lista dužnika, no već dugo te liste ne izazivaju ni približno zanimanje kao u srpnju 2012, kada se javnost danima zabavljala tražeći poznate dužnike na popisu na kojem je bilo 112.370 imena, a bio je 'težak' ukupno 29,9 milijardi kuna, piše Novi list

Dvije godine kasnije na listi je još oko 85 tisuća dužnika, a dug se, prema nekim procjenama, spustio na oko 20 milijarda kuna. No to ne znači da je više od 25 tisuća dužnika u dvije godine uplatilo državi devet milijardi kuna. Prema objavama Porezne uprave o uplatama dužnika s liste na osnovi kojih se oni brišu s popisa, direktno su uplatili državi 725,517 milijuna kuna. Iako se iznos ne čini velikim, u odnosu na ukupan dug on je dovoljan da se primjerice pokrije isplata dječjeg doplatka u Hrvatskoj za pet mjeseci, piše Novi list.

Dio onih koji su brisani s liste platio je svoj dug u potpunosti, a dio je uplatio taman toliko da njihovo dugovanje padne ispod praga koji je kriterij za objavu.

U dvije godine, pokazuje to redovita mjesečna statistika Porezne uprave, s liste je brisan 4.231 dužnik koji je u cijelosti otplatio svoj dug državi te njih 6.274 koji nisu u cijelosti uplatili svoje obveze, ali više ne duguju iznos koji bi im osigurao mjesto na listi dužnika.

Ipak, najveći dio dužnika, pogotovu kad su u pitanju tvrtke, nestao je s liste zato što su iskoristili mogućnost da s državom dogovore reprogram duga ili su završili u predstečajnoj nagodbi pa je državno potraživanje dijelom otpisano, pretvoreno u vlasnički udio ili je dogovoren reprogram odnosno obročna otplata. Kroz reprogram duga, što ne uključuje onaj u predstečajnoj nagodbi, država je dogovorila naplatu više od četiri milijarde kuna, od čega je prema nekim informacijama naplaćeno više od milijardu kuna. U predstečajnoj nagodbi riješila je otpisom, reprogramom ili pretvaranjem u udio oko dvije milijarde kuna duga. Uz to, država je u protekle dvije godine dio dugovanja namirila preuzimanjem nekretnina pa je tako s liste dužnika nestao i jedan od najvećih – Hrvatska radiotelevizija.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.