250.000 komada

Prva hrvatska prigodna kovanica od 2 eura

15.09.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Prigodne kovanice od 2 eura posebno su dizajnirane kovanice koje izdaju zemlje eurozone kako bi obilježile povijesne događaje ili skrenule pozornost na kulturne elemente koji su aktualni za tu zemlju

Zaštitna obilježja, tehničke značajke i zajednička strana prigodnih kovanica jednake su onima 'običnih' kovanica od 2 eura. Ono što ih čini posebnim jest prigodni motiv na nacionalnoj strani.

Vođeni mišlju da je kovanje prigodnih kovanica od 2 eura dobar način promicanja vlastite zemlje Hrvatska narodna banka izdala je prvu prigodnu kovanicu od 2 eura povodom uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, 1. siječnja 2023. Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca te je izdana u količini od 250.000 komada.

Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva. Motiv kovanice prikazuje naziv države izdavateljice 'HRVATSKA' i godinu izdanja '2023' te natpis 'ČLANICA EUROPODRUČJA'. Natpisi na kovanici raspoređeni su tako da tvore stilizirani znak eura.

Prigodne kovanice od 2 eura moguće je nabaviti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca uz ograničenje od najviše deset (10) blister pakiranja po jednoj transakciji/osobi.