ZATRPAN POZIVIMA PODRŠKE

Prpić: Je li ikom jasno što je Porezna htjela reći?

17.02.2014 u 12:26

Bionic
Reading

Poduzetnik Hrvoje Prpić zatrpan je pozivima i mailovima podrške nakon što je na Facebooku objavio da zbog problema s Poreznom upravom prestaje s poslovanjem u Hrvatskoj. Osnivač i bivši vlasnik HG Spota iznenađen je time što je njegov post izazvao toliku buru u javnosti

'Nisam to očekivao. Podrška je nevjerojatna i toliko se moram zahvaljivati raznim ljudima da ne stignem ni raditi', kroz smijeh kaže Prpić.

U petak se, nakon što je njegova objava na Facebooku dospjela u medije, priopćenjem za javnost javila i Porezna uprava.

Pravdajući se kako zbog obveze čuvanja državne tajne ne mogu opširnije govoriti o slučaju, poreznici su pojasnili da je Prpićeva tvrtka Trillenium kažnjena jer je na računima pisao matični broj umjesto obveznog osobnog identifikacijskog broja (OIB).

'Nisu time ništa obrazložili. Je li ikome jasno što su željeli reći? Računi imaju i ispravan OIB i matični broj. Ali uopće u tome nije stvar, nego u onome čemu računi služe. Moja poslovanja su čista. Izuzetno pazim na to da sve bude uredno i po zakonu. To je valjda bila četvrta ili peta inspekcija kod mene. Prijašnje nisu našle ništa, ma koliko se trudile. Znali su tražiti i po mjesec dana', kaže Prpić.

Osim što će ugasiti Trillenium u Hrvatskoj te nastaviti poslovanje u Londonu, Prpić će sve svoje buduće projekte započinjati izvana.

O svom negativnom iskustvu, ističe, govorit će i stranim investitorima koji se ionako, prema njegovim riječima, jako teško odlučuju uložiti novac u Hrvatskoj.

'Kad me pitaju za savjet, ja im govorim iz srca, ne mogu im lagati. Njihova iskustva su ionako grozna. Nitko ne želi investirati u Hrvatsku. Glavni problem nisu porezi ni zakoni, već pravna nesigurnost. Različito se tumače propisi i sudski sporovi traju užasno dugo', objašnjava Prpić.

Kao jedan od suosnivača Hrvatske mreže anđela investitora CRANE, Prpić je često gost predavač u raznim poslovnim školama. Ističe da će ubuduće savjetovati mladima da ne otvaraju tvrtke (d.o.o.) u Hrvatskoj, već da kreću s projektima iz inozemstva.