UPOZORENJE DIMNJAČARA

Provjeravajte dimnjake, jer ih snijeg može začepiti!

15.01.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska dimnjačarska udruga upozorila je građane na još jednu opasnost koja prijeti uslijed velikih količina snijega koje su zatrpale Zagreb i dio Hrvatske. Zbog obilnog snijega, podsjećaju dimnjačari, može doči do začepljenja kućnih dimnjaka

Uz začepljenje dimnjaka, koje se može dogoditi zbog velikih količina snijega, ali i oborina koje prijete poput ledene kiše, neće u opasnost doći samo dimovodni sustav, nego i priključeno ložište, upozoravaju iz Hrvatske dimnjačarske udruge.

'Uslijed svega može doći do povrata produkata izgaranja tj. ugljičnog monoksida i dovesti do neželjenih, pa i tragičnih posljedica', ukazuju dimnjačari.

Po njima, najopasnije su peći i štednjaci koji se ne koriste stalno, već povremeno u toku dana. 'Posebno su opasni plinski protočni bojleri u kupaonicama koji se samo povremeno koriste', konstatiraju.

Ukoliko građani primijete probleme s radom grijaćih uređaja i dimnjaka, dimnjačari ih pozivaju da se odmah obrate svojoj područnoj dimnjačarskoj službi kako bi na vrijeme spriječili i izbjegli neželjene tragedije.