NEOBIČAN STAV IVE BALDASARA

'Provjera diploma? Zar nam nije dosta depresije i problema?'

03.04.2014 u 15:54

Bionic
Reading

Dok se cijela Hrvatska zabavlja slučajevima lažnih diploma otkrivenim u MUP-u i Gradu Zagrebu, pa čak i u Uredu Predsjednika, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar odlučio je ne trošiti vrijeme i živce na taj problem. Iako je još prošlog tjedna najavio da postoji mogućnost revizije u gradskoj upravi i svim komunalnim poduzećima, u četvrtak se naglo ohladio. Ova ideja gotovo mu se zgadila

'Mislim da je to hajka i stvaranje nesigurnosti', iznenadio je Baldasar. Upozorili smo ga da bi se otkrivanje falsificiranih dokumenata i osoba koje su ih iskoristile za zaposlenje prije moglo shvatiti kao uvođenje reda, no nije se složio.

'Nije na nama da radimo te provjere, to je prvenstveno stvar policije i Sveučilišta. Ako smatraju da je netko na ovaj način naštetio njihovom ugledu i ako imaju bilo kakve indicije, onda bi institucije poput Sveučilišta prve trebale reagirati', objašnjava gradonačelnik Splita. Kako bi bilo koji fakultet mogao imati bilo kakve indicije da se njegov krivotvoreni dokument nalazi u splitskoj gradskoj upravi, nije objašnjeno.

'Način na koji se provode ove provjere prvenstveno šteti državi. Zar nam nije dovoljno depresije i problema? Institucije bi taj posao trebale raditi diskretnije', dometnuo je Baldasar.

Pravosudni problemi stranačkih kolega Marine Lovrić Merzel i Željka Sabe nisu ga baš bacili u depresiju, ali daleko od toga da je zbog toga sretan. 'Što reći na to osim da mi je zaista žao. Koga? I njih dvoje, ali i svih nas, iako je jasno da se ništa ne smije prejudicirati dok se eventualno ne dokaže krivnja', kazao je. Izbjegao je izjasniti se trebaju li gradonačelnik i županica podnijeti ostavku, pa čak i otkriti što bi napravio da se kojim slučajem našao u njihovoj situaciji.

'To bi bila moja osobna stvar', kaže Baldasar. Ovog tjedna, inače, zajedno s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem posjetio je splitski zatvor. Ondje je i ručao - juhu, punjeni odrezak, umak od gljiva i pire krumpir - pa se iznenadio razinom prehrane zatvorenika.

Ovih dana ponovno se bavi problemom smještaja splitskog Općinskog suda i trenutačno su u igri dvije opcije: izgradnja nove zgrade na Trgu Hrvatske bratske zajednice, u blizini Palače pravde, ili rušenje obližnje robne kuće Standa i gradnja na njenom mjestu. Upravo o Standi se ovih dana raspravlja, jer se ponovno otkrio podatak da je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt s (tadašnjim) poduzetnikom Željkom Kerumom sklopila nevjerojatan posao - država mu je ustupila vrijednu zgradu Periska i dionice tvrtke Koteks, a zauzvrat uzela potpuno neupotrebljiv objekt. Čak i da se potpuno preuredi, ostaje neprikladan za potrebe suda.

Tadašnja ministrica trebala je napraviti ekspertize i procjene koje očito nije napravila', diplomatski će Baldasar. Uglavnom, očito se radi o svršenoj stvari jer je - ako ga je bilo - kriminal završio u zastari. A i nema ga tko otkrivati jer je za neobičnu trampu svoju suglasnost tada dalo i Državno odvjetništvo.

Na svom redovitom tjednom druženju s novinarima splitski gradonačelnik potvrdio je jučerašnje pisanje tportala da problem makarskog smeća nije riješen iako su ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i župan Zlatko Ževrnja objavili suprotno. Navodno, otpad iz ovog grada trebao bi se ciklički raspoređivati u ostalim gradovima i općinama po županiji koji imaju svoje deponije.

'Nijedna mjera nije potpuno potvrđena. Sve je u rukama župana, on je glavni koordinator, ali po meni ništa nije definitivno riješeno. Ministar nas je upozorio kakvo je stanje i dao nam je mogućnost da se sami organiziramo i da riješimo problem, ali svi gradovi koji imaju odlagališta tek trebaju pristati na to da prihvate makarski otpad', kazao je.