AFERA BANKOMAT

Protega i ekipa: Nismo krivi

17.01.2014 u 12:22

  • +3

Suđenje Josipu Protegi

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega i njegovi suoptuženici danas su na zagrebačkom Županijskom sudu kazali da se ne osjećaju krivima po optužnici koja ih tereti da tu državnu banku oštetili davanjem, odnosno primanjem visokorizičnih kredita koji nisu vraćeni.

Protegu, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonju, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te osmoricu navodno povlaštenih klijenata tereti se da su kredite izdavali ili dobivali od 2005. do 2009.

Optužene čelnike banke tereti se i za dodatnu štetu zbog isplate menadžerskih bonusa. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca.

Obrana od početka tvrdi da optuženi nisu počinili nikakvo kazneno djelo te da je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnosu između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama Uskoka, osigurala naplatu svojih potraživanja.

Sladonjin branitelj Branko Šerić ranije je izrazio mišljenje da će 'cijeli slučaj okončati po modelu 'tresla se brda, rodio se miš'.