u atalanti

Prosvjednik s palestinskom zastavom se samozapalio ispred izraelskog konzulata

02.12.2023 u 07:26

Bionic
Reading

Prosvjednik s palestinskom zastavom zapalio se u petak ispred izraelskog konzulata u Atlanti, objavila je policija.

Prosvjednik, koji nije identificiran, u kritičnom je stanju, rekao je načelnik policije Darin Schierbaum na konferenciji za novinare. Ozlijeđen je i zaštitar koji je pokušao intervenirati.

“Vjerujemo da je zgrada sigurna i ne vidimo nikakvu prijetnju”, rekao je načelnik. "Ovo je bio čin ekstremnog političkog protesta."

Prosvjednik je stigao ispred poslovne zgrade u kojoj se nalazi konzulat i nekoliko tvrtki i polio se benzinom, rekla je policija.

"Tužni smo zbog samospaljivanja na ulazu u uredsku zgradu", izjavila je generalna konzulica Izraela za jugoistočni dio SAD-a Anat Sultan-Dadon za ABC News. "Tragično je vidjeti da se mržnja i huškanje prema Izraelu izražava na tako užasan način. Svetost života naša je najveća vrijednost."

Izrael je u petak nastavio svoju vojnu ofenzivu u Gazi nakon što su propali pregovori o produljenju jednotjednog primirja.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon što je militantna skupina napala južni Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i uzevši 240 talaca, prema izraelskim podacima.

Više od 15.000 stanovnika Gaze ubijeno je tijekom izraelskog napada, kažu palestinski dužnosnici. 

Sukob je potaknuo stotine prosvjeda i skupova diljem SAD-a, kako u znak podrške Palestincima tako i Izraelu.