NEREDI U GARMISCH-PARTENKIRCHENU

Prosvjednici se sukobili s policijom prije summita G7

06.06.2015 u 19:21

Bionic
Reading

Prosvjednici su se sukobili s policijom i najmanje je jedna osoba ozlijeđena u njemačkom gradu Garmisch-Partenkirchenu u subotu uoči sastanka čelnika grupe G7 koji počinje u nedjelju u obližnjem luksuznom hotelu-dvorcu Elmau

Kada su demonstranti pokušali probiti policijski kordon, policija je odgovorila suzavcem. Došlo je do naguravanja i meteža nakon čega je najmanje jedan prosvjednik prebačen u bolnicu.

Policija je procijenila da se na prosvjedima okupilo oko 3600 ljudi, a organizatori su izvijestili o 4500 okupljenih. Agencije javljaju da je u pitoresknom Garmisch-Partenkirchenu danas bilo više policajaca nego prosvjednika.

"Nitko ne vodi računa o siromaštvu, to se pitanje ne rješava i to nije pošteno. Mogli bismo puno bolje organizirati svoje ekonomije", rekao je jedan od prosvjednika.

Prosvjednik Rainer Lipfert, odjeven u crvenu majicu na kojoj je pisalo "Simpatiziram Putina", kazao je da isključivanje ruskoga predsjednika Vladimira Putina iz rada sastanka G7 može samo dovesti do eskalacije sukoba.

"Ovdje se događa početak Hladnog rata jer obje strane zveckaju oružjem", smatra Lipfert.

Summit sedam najmoćnijih gospodarstava svijeta bit će treći na kojemu neće sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin koji je isključen iz bivšeg formata G8 pošto je Rusija u ožujku 2014. pripojila Krim. Sve dok Rusija, optužena da podupire pobunjeničke snage na istoku Ukrajine, "ne bude poštovala međunarodno pravo, povratak formatu G8 nije moguć", rekla je kancelarka nedavno.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prije summita G7 razgovarala je s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Dvoje čelnika sve je strane pozvalo na poštivanje prekida vatre u istočnoj Ukrajini nakon nedavnih sukoba za koje europski promatrači okrivljuju separatiste koje podupiru Rusi, stoji u priopćenju njemačke vlade.

Više od 17.000 policajaca čuvat će summit skupine sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7) koji počinje u nedjelju.

Čelnici SAD-a, Britanije, Kanade, Italije, Francuske, Japana i Njemačke na dvodnevnom će sastanku, kojim će predsjedati njemačka kancelarka, razmotriti niz pitanja: od sadašnjeg stanja globalne ekonomije, preko terorizma i siromaštva do klimatskih promjena.

Kancelarka će se u nedjelju ujutro prvo sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom u gradskoj vijećnici u Kruenu a zatim prirediti domjenak na glavnom trgu.

U nedjelju poslijepodne čelnici se sele u dvorac Elmau, odsječen od svijeta i okružen jakim policijskim snagama, gdje će početi radne sjednice.

Drugog dana summitu će se priključiti irački premijer Haider al Abadi i pet afričkih čelnika, među kojima tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi i njegov nigerijski kolega Muhammadu Buhari.

Europsku uniju će na summitu zastupati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.