ŽELE KAZALIŠNI TRG

Prosvjednici peti put protiv Trga maršala Tita

07.05.2011 u 17:33

Bionic
Reading

Na Trgu maršala Tita u Zagrebu danas je održan peti veći prosvjed građanske inicijative 'Kruga za trg' na kojem je još jednom zatraženo da gradska vlast vrati tom trgu ime Kazališni trg ili da na demokratski način utvrdi novo, civilizirano, časno ime kakvo zaslužuje taj predivni zagrebački hrvatski trg

'Borba za uklanjanje svih simbola nasilja, zločina i totalitarizma s javnih površina nije samo borba za Hrvatsku, to je borba za demokraciju, slobodu i pravdu', jedna je od poruka sa skupa na kojem se po procjeni policije okupilo oko 700 prosvjednika, a organizatori kažu oko tisuću.

Na skupu je govorio i predsjednik Komisije slovenske vlade za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta Jože Dežman, poručivši da 'ni trgovi, ni ulice maršala Tita ne spadaju u demokraciju'.

'Tito je prije svega najveći ubojica nenaoružanih Hrvata i Slovenaca nakon 2. svjetskog rata - u miru. U Sloveniji i po svijetu svakodnevno se u sve većem broju razotkriva fenomen prešućenih i zakrivenih stratišta i grobnica', podsjetio je Dežman. Rekao je da je, računajući kratkoću vremena u kojem su ubojstva počinjena, način izvršavanja i brojnost, 'neosporno da se radi o zločinu usporedivom s najvećim zločinima počinjenima bilo u komunizmu, bilo u nacionalsocijalizmu'. Masovna ubojstva ratnih zarobljenika i civila koja je naredio i izvršio titoistički režim, najveći je mirnodopski zločin ikada počinjen na slovenskome tlu, kazao je, uz ostalo, Dežman.

Rekavši da 'istina o Titu još ne može biti obuhvaćena u svojoj cjelovitosti', dodao je da bi 'prvo trebalo ustanoviti je li on zaista bio Hrvat po ocu i Slovenac po majci'. 'Ako se njegove žrtve može identificirati uz pomoć DNK analize, zašto ne tako analizirati i njegove posmrtne ostatke', kazao je, dodavši da je umjesno pitanje je li on zaista bio taj za koga se sam predstavljao te da sigurno nije bio kakvim ga je predstavljala titofilska propaganda.

'Hrvati su morali umrijeti da bi Jugoslavija živjela', rekao je odvjetnik i publicist Tomislav Jonjić te je, uz ostalo, poručio da je borba za uklanjanje svih simbola nasilja, zločina i totalitarizma s javnih površina borba za demokraciju, slobodu i pravdu.

Fra Miljenko Stojić rekao je da je nedavno bio popis pučanstva te da su svašta popisivali, ali nisu popisali žrtve komunističkog terora. 'Nije ni čudno. Predsjednik govori o kapi partizanki koja je lijepa i donosi ljubav i mir, savjetuju ga oni iz bivšeg sustava i oni kojima država Hrvatska nije na srcu', ustvrdio je. Uz ostalo je rekao da nije čudno da su nam pobjednički generali završili u Haagu. Kazao je da prijavljuje dvije velike masovne gobnice hercegovačkog puka i franjevaca u Hrvatskoj, u Vrgorcu i na Biokovu, te je ustvrdio da su planeri i izvršitelji dvojica nekadašnjih sinjskih alkarskih vojvoda.

U ime organizatora Željko Tomašević je najavio da će 'Krug za trg' nastaviti djelovanje sve do promjene naziva trga. 'Ne želimo gledati ovakve nazive, ali ni spomenike ni nazive institucija, a svaki njihov javni spomen, bio on u čitankama, povijesnim udžbenicima ili u bilo kojem drugom javnom obliku, mora biti isključivo spomenut uz pojam zločinstva i najvećeg zločinca nad hrvatskim narodom, a jednako i najvećih zločinaca 20. stoljeća u cijelome svijetu', zaključio je i izrazio nadu da će se uskoro slaviti novi civilizirani naziv tog trga.

Na skupu su govorili i Maja Runje, Zdravka Bušić i Josip Miljak

U mirnom prosvjedu ispred HNK sudionici su nosili zastave RH i transparente na kojima su podsjetili kako su u javnosti reagirali J. Manolić, J. Boljkovac i R. Bulat u vezi s partizanskim i komunističkim zločinima te je postavljeno pitanje gdje je glavni državni odvjetnik M. Bajić.

Postavljen je i transparent s Titovom slikom na kojoj su nacrtani vampirski zubi i mrtvačke glave te napisana Titova poruka iz 1971. da će 'prije Sava poteći uzvodno, nego će Hrvati imati samostalnu državu'.