mvep

Prosvjedna nota Beogradu zbog deklaracije 'Granice srpske književnosti'

10.07.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Republici Srbiji kojom izražava najoštriji prosvjed zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom "Granice srpske književnosti" koja je usvojena na nedavnoj "Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji", a u kojoj se ponovno neargumentirano prisvajaju dijelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine.

Za Republiku Hrvatsku ovo je nastavak djelovanja i prakse institucija Republike Srbije kojem smo bili svjedoci tijekom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasljeđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Republici Srbiji.

I ovaj put smo istaknuli kako ne sporimo suvereno pravo država da na unutarnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svjedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima, ali Republika Hrvatska drži kako je posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu europskih vrijednosti i suradnje kao jednih od temeljnih odrednica Europske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija.