UNOSNE ŽARULJE

Prosvjed u Splitu: 'Milijunski natječaj namješten je tvrtki s 80 tisuća kuna prometa'

24.03.2017 u 16:52

Bionic
Reading

Radnici tvrtke SvitloST, slijednika tvrtke SEM koju je osnovao splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić, prosvjedovali su ispred splitske gradske uprave zbog odluke povjerenstva koje je Gradskom vijeću predložilo da posao održavanja javne rasvjete nakon gotovo dva desetljeća umjesto njima povjeri tvrtki Prolux. Tvrde da su se u natječaju događale manipulacije

'Dali smo najpovoljniju ponudu, za 364 tisuće kuna nižu od konkurencije. Imamo najviše iskustva u održavanju javne rasvjete - 19 godina rada i 22,7 milijuna kuna odrađenih poslova u zadnjih pet godina. Imamo najstručniji kadar i najbolju specijaliziranu opremu, potvrde svih gradskih kotareva o dobro odrađenom poslu, te dovoljan broj stručnih radnika', objasnio je direktor tvrtke SvitloST Siniša Gašparević.

'Pored toga, tvrtka kojom se nepoštenom odlukom i nejasnim kriterijima dodjeljuje posao ima promet od samo 80 tisuća kuna', dodao je.

Prethodni ugovor o održavanju javne rasvjete u većem dijelu grada Splita istječe za dva dana i Gradsko vijeće bi na sjednici zakazanoj za idući tjedan trebalo dodijeliti koncesiju na samo šest mjeseci, budući da zbog nepostojanja proračuna nema ovlasti sklapati dugotrajnije financijske angažmane.

U tvrtki SvitloST upozoravaju da je povjerenstvo koje je provodilo natječaj suprotno odluci Upravnog suda namjerno podcijenilo važnost ponuđene cijene, kao i referenci, a precijenilo segmente poput 'napuhanog broja radnika' ili broja angažiranih osobnih vozila. Nije im jasno ni kako bi se u vrlo kratkom novi koncesionar uopće upoznao s 270 žarišnih točaka upravljanja i 14 tisuća rasvjetnih tijela, koje je SEM dosad održavao bez primjedbe gradskih vlasti.

Prosvjed ispred Banovine prošao je mirno, policija ga je samo promatrala sa strane.