'SRBIJA PROTIV NASILJA'

Prosvjed u Beogradu održan i ove subote, unatoč nevremenu

05.08.2023 u 23:07

Bionic
Reading

Prosvjed "Srbija protiv nasilja" održan je i u subotu navečer u Beogradu, unatoč nevremenu koje je tijekom popodneva pogodilo srbijansku prijestolnicu, a znatno manje ljudi nego na prethodnim skupovima ipak je po jakoj kiši ustrajalo u namjeri da blokira autocestu.

Ovotjedni prosvjed protiv nasilja bio je posvećen novom Zakonu o planiranju i izgradnji kojim se, po ocjeni parlamentarne oporbe, prenamjenom korištenja zemljišta stvara mogućnost da tajkuni prisvoje parcele vrijedne milijarde eura.

Sudionici subotnjeg prosvjeda okupili su se ispred Skupštine Srbije, a potom u povorci s transparentima "Srbija protiv nasilja" i "Studenti protiv nasilja", po kiši koja je neprekidno padala, prošli pored zgrade srbijanske vlade uzvikujući "Ostavke, ostavke!", "Vučiću odlazi!" i "Ima nas dovoljno!".

Povorka se pridružila aktivistima ekoloških pokreta koji su most na petlji Gazela i autocestu blokirali ranije tijekom popodneva u oba smjera, ka Zagrebu i Nišu.

Prosvjedi u Beogradu i desecima gradova diljem Srbije započeli su nakon masovnih ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela nadomak Beograda.

Na poziv proeuropske oporbe na ulice su prethodnih 14 vikenda u masovnom građanskom buntu izlazili deseci tisuća ljudi, nezadovoljni reagiranjem države nakon dvije tragedije, nezapamćene u novijoj srbijanskoj povijesti.

Organizatori prosvjeda traže smjenu uprave državnog regulatora za elektroničke medije (REM), oduzimanje nacionalnih frekvencija dvjema privatnim provladinim televizijama koje u svojim programima potiču nemoral i nasilje, ukidanje 'reality' programa na tim televizijama, te gašenje tiskanih medija za koje navode da promoviraju jezik mržnje i nasilja.

Sudionici prosvjeda zahtijevaju i ostavke ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.