BUNT U BEOGRADU

Prosvjed srpske oporbe nastavio se i nakon ponoći, čelnici započeli štrajk glađu

19.12.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Prosvjedni skup proeuropske oporbe koja zbog niza nepravilnosti i zlouporaba zahtijeva poništenje izbora u Beogradu nastavljen je i poslije ponoći ispred Republičkog izbornog povjerenstva (RIK).

Predstavnci oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja" predali su RIK-u dokaze o brojnim zlouporabama kojima su potkrijepili svoje tvrdnje, zahtijevajući poništenje izbora, a dvoje čelnika te liste - Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, započeli su štrajk glađu do poništenja izbora u Beogradu.

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu, osim oporbe, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni promatrači, a večerašnji prosvjed, koji je počeo u 18 sati u središtu grada, početak je postizborne krize čiji ishod je zasad neizvjestan.

Na početku prosvjeda bilo je nekoliko tisuća ljudi, a skup ispred RIK-a pratilo je nekoliko incidenta i naguravanja, uz povike "Vučiću lopove" i "vratite nam glasove". Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je fizički napadnut direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Ustvrdivši da se "nasilje ispred sjedišta RIK-a pokušalo prenijeti i u povjerenstvo", poručio je kako to mora biti "najoštrije sankcionirano".

On je poručio da "RIK ne može ni raspisati, ni provesti nove beogradske izbore".

Ispred zgrade RIK-a poslije ponoći ostalo je još nekoliko stotina ljudi, mahom mladih, a predstavnici skupine "Studenti protiv nasilja", koja podupire oporbenu koaliciju, zatražili su da se njihovi predstavnici pridruže čelnicima koalicije koji štrajkaju glađu, ali im zaštitari to ne dopuštaju.

  • +15
Izbori u Srbiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Predstavnik koalicije Srđan Milovojević rekao je kako razumije bunt mladih, ali da "ovo nije kratka sprint utrka" i da se ne može odmah riješiti.

Oko zgrade RIK-a raspoređene su žandarmerija i policija s opremom za gušenje prosvjeda, ali nisu intervenirale.

Oporba je za iduće dane najavila i blokadu insutucija.