'služio domovini'

Prosvjed protiv imenovanja bivšeg komunističkog policajca nadzornikom policije

05.03.2018 u 22:14

Bionic
Reading

Tisuće Čeha prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer u Pragu i u desetak drugih gradova protiv imenovanja u petak komunističkog zastupnika Zdeneka Ondračeka, bivšeg komunističkog specijalca, na čelo parlamentarnog odbora zaduženog za kontrolu policije

U središtu Praga se okupilo oko 7000 osoba na potpisivanju peticije kojom traže novo glasanje i na prosvjedu protiv premijera Andreja Babiša, optuženog da je prije 1989. surađivao s bivšom komunističkom tajnom policijom StB.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima su poručivali 'Ne povratku esenbaka (članova komunističke policije) na vlast'.

'Izbor Ondračeka je primjer koji treba izbjegavati kada su ekstremistička mišljenja prihvaćana kao nova socijalna norma', rekao je Vojtech Otevrel, jedan od organizatora skupa.

Konfederacija bivših političkih zatvorenika je navela u priopćenju da su 'komunizam i demokracija nespojivi'.

Komunistički zastupnik Zdenek Ondraček od petka vodi parlamentarni odbor zadužen za kontrolu GIBS-a, inspekcijske službe policije, što ljuti zastupnike desnog centra, manjinske u donjem domu parlamenta.

On je dobio 79 glasova od 155 nazočnih zastupnika.

Zdenek Ondraček, koji je tada imao 20 godina, sudjelovao je u represiji prosvjeda protiv totalitarnog režima u siječnju 1989.

U petak je izjavio 'da su služili domovini'.

Ranije je priznao da je 1989. palicom udario jednu mladu prosvjednicu.

Komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj se raspao u studenom 1989. u Baršunastoj revoluciji koju je vodio disident Vaclav Havel.