ALARM JE UPALJEN

Prošle godine u Hrvatskoj se pojavilo čak 12 novih vrsta droge

14.05.2014 u 16:10

Bionic
Reading

Regionalna edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droga, koja je počela jučer u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, a na kojoj su sudjelovali predstavnici pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, USKOK-a i ostali iz pet slavonskih županija, završila je danas u Osijeku

Po riječima Željka Petkovića, ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporaba droga Vlade Republike Hrvatske, jedan od strateških ciljeva Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2012. - 2017. i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga 2012.-2014. godine je jačanje nacionalnog Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari. Pri tome je bitan integrirani pristup u provedbi kaznene politike na području suzbijanja zlouporabe droga i razvijanje odgovarajućih programa i intervencija za postupanje s počiniteljima kaznenih djela i prekršaja na području zlouporabe droga.

Kao i u cijeloj Europi tako i u Hrvatskoj borba protiv 'novih droga' koje se dobijaju na najsofisticiranije načine, a izuzetno su opasne posebno za mladu generaciju, postaje imperativ koji podrazumijeva i novi pristup toj problematici, rekao je Petković. Istaknuo je kako je tijekom 2012. godine u Europi otkriveno čak 73 novih spojeva koji oponašaju učinke 'klasičnih droga', u 2013. 82 nova spoja, a u 2014 detektirano je već 22 novih spojeva. Na području Hrvatske zaplijenjeno je u 2012. godini pet novih psihoaktivnih tvari, dok je u 2013. identificirano dodatnih 12 novih droga, a u ovoj godini do sada četiri nove tvari. Njihov broj svake godine progresivno raste, ali nažalost o posljedicama njihovog djelovanja još uvijek nema puno pouzdanih informacija, rekao je Petković.

Dvodnevna edukacija u Osijeku namijenjena je sucima, državnim odvjetnicima, odvjetnicima, predstavnicima USKOK-a i Ministarstva unutarnjih poslova i ostalima u lancu borbe protiv zlouporabe droga. O definiranju novih droga, pojavnosti i dimenzijama pojave u EU govorila je Dijana Jerković iz Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje pri Vladinom Uredu za suzbijanje zlouporabe droge. Službenici Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a prikazali su rad policije kroz prezentaciju kompleksnih kriminalističkih istraživanja suzbijanja kriminaliteta droga.

O iskustvima u primjeni Zakona o kaznenom postupku s posebnim osvrtom na specifičnosti vezane za kriminalitet droga, govorio je Miroslav Dasović, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u ŽDO u Osijeku. O utjecaju novog kaznenog zakonodavstva na rad policije na poslovima suzbijanja problematike droga govorio je Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). U svom je izlaganju između ostalo sudionike upoznao s nizom sofisticiranih droga koje se nalaze u nizu proizvoda u redovnoj prodaji, a koje uz dodatak novih psihoaktivnih tvari izazivaju velike probleme. Naglasio je i važnost rada Centra za kriminalističko vještačenje, kao i donošenje generičke liste zabranjenih novih kemijskih spojeva.

Sudionici Regionalne edukacije iz područja suzbijanja zlouporabe droga dobit će certifikat o sudjelovanju.