KARIKA KOJA NEDOSTAJE

Pronađene lubanje nama dosad nepoznatih predaka

09.03.2017 u 06:39

Bionic
Reading

Kinesko-američka skupina znanstvenika otkrila je ovih dana u središnjoj Kini dvije lubanje za koje se pretpostavlja da jednom polovicom pripadaju ljudskoj, a drugom lubanji neandertalca

Lubanje su stare između 105.000 i 125.000 godina, a pronašla ih je mješovita ekipa znanstvenika s kineske Akademije znanosti te paleontologa sa Sveučilišta Washington iz St. Louisa.

Pronalasci su detaljno opisani u znanstvenom časopisu Science, u kojem se navodi kako lubanje imaju neke značajke naših predaka s područja istočne Euroazije, dok su neke bliže neandertalcima.

Na lubanjama su otkrivene velike šupljine u mozgu, što isključuje većinu poznatih hominida jer se zna da samo Homo sapiens i Homo neanderthalensis imaju mozak takve veličine. Pored toga, neobično je otkriće koje pokazuje i neke druge značajke koje imaju ljudi i neandertalci.

Detaljne analize provest će se u laboratoriju Instituta Max Planck u Berlinu, no zbog manjka zuba utvrđivanje i uspoređivanje DNK sa sličnim uzorcima bit će znatno otežano.

Neandertalci, koji su izumrli prije 40.000 godina, imali su, naime, podudarnost od 99,7 posto s ljudskim DNK-om. Neandertalac je bio nizak i snažan pračovjek koji je zahvaljujući svojim lovačkim vještinama prije više od 100 tisuća godina dominirao Europom. Ipak, nova genetska istraživanja fosilnih ostataka pokazuju da između neandertalca i Homo sapiensa nije došlo do ukrštavanja kad se moderni čovjek iz svoje prapostojbine u Africi proširio po Europi prije 45 tisuća godina.

Uzrok izumiranja neandertalca još nije utvrđen. Neki znanstvenici smatraju da je podlegao bolestima koje je iz Afrike donio moderni čovjek. Drugi pak vjeruju da je Homo sapiens, s bolje organiziranom kulturom i naprednijim mozgom, uspio preteći neandertalca u borbi za hranu. Inače, neandertalac je prvo ljudsko biće koje je svoje mrtve sahranjivalo s pijetetom.