opozivi i imenovanja

Velika diplomatska rošada: Tko su novi veleposlanici?

20.06.2017 u 11:37

Bionic
Reading

Završetak postupka imenovanja dijela novih veleposlanika trebao bi biti završen početkom srpnja, najavila je u sinoćnjem Dnevniku HRT-a Marija Pejčinović Burić, nova ministrica vanjskih i europskih poslova.

Tko će oni biti, nije željela otkriti dodavši da će sve biti poznato nakon što prođe potrebna procedura u Saboru i potvrda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. No, dodala je, riječ je o jednoj većoj skupini veleposlanika koji su dobiti agremane.

Večernji list pak doznaje da će novi veleposlanik u Rimu bit će Jasen Mesić, u Njemačku bi trebao dosadašnji veleposlanik RH u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, dok će Hrvatsku u Grčkoj predstavljati Aleksandar Sunko, posljednjih je godina ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ateni.

Put Londona, odnosno Velike Britanije će Igor Pokaz koji se vratio u diplomaciju nakon što se iz privatnih razloga povukao s dužnosti veleposlanika RH u Rusiji 2015.

Agreman (pristanak) prije zemlje primateljice stigao je i za Pjera Šimunovića, novog veleposlanika u Washingtonu.

Dužnosti su razriješeni i veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić, ali i veleposlanici iz Finske, Slovačke i Maroka, no novi kandidati još nisu prošli sve potrebne korake u imenovanju.

Jutarnji list pak navodi da će put diplomacije bivši ministar obrane i nekadašnji šef SOA-e , a danas predsjedničin savjetnik Josip Buljević kojeg čeka mjesto u Finskoj dok bi prema Katru trebao bivši načelnik Glavnog stožera  HV-a Drago Lovrić. Obojica su bili predsjedničin izbor, ali agremani za njih još nisu stigli jer ih premijer nije odmah pustio u proceduru.