Sergej Mironov

Prokremaljski dužnosnik niječe da je posvojio ukrajinsku djevojčicu

23.11.2023 u 19:37

Bionic
Reading

Sergej Mironov, čelnik prokremaljske stranke, odbacio je u četvrtak medijske navode da su on i supruga posvojili dvogodišnju ukrajinsku djevojčicu i optužio je službeni Kijev i zapad za informacijski napad

Ključni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina posvojio je dijete oteto iz ukrajinskog doma, pokazuju dokumenti koje je objavio BBC.

Prema tim dokumentima 70-godišnji Mironov, čelnik ruske političke stranke, stoji iz posvojenja djevojčice koju je 2022. uzela žena kojom je danas oženjen, a djetetov identitet je promijenjen.

Kako je javio BBC, djevojčica se zove Margarita i bila je u skupini 48 djece poslane u Rusiju iz Hersona na jugu Ukrajine koji su ruski vojnici osvojili na početku agresije 2022.

Mironov, zastupnik u Dumi (donji dom parlamenta) odmah je te medijske navode nazvao "informacijskim ratom" i "histeričnim falsificiranjem" koje provode specijalne ukrajinske službe i zapadni manipulatori".

"Samo je jedna svrha tih difamacija: diskreiditirati one koji zauzimaju bezuvjetno domoljubno stajalište", napisao je na Twitteru bivši predsjendik Dume (od 2001. do 2011).

Ukrajinsko državno odvjetništvo istražuje "ilegalne deportacije" 48 djece iz Hersona.

Do danas samo je jedno dijete iz te skupine vraćeno u Ukrajinu, navodi državno odvjetništvo u priopćenju.

Ruski zastupnik koji nije imenovan, zatim dužnosnik iz Hersona te liječnik iz doma osumnjičeni su da su igrali ulogu u toj deportaciji, navodi ukrajinsko državno odvjetništvo.

Mironov koji se 90-ih družio s Putinom u Sankt Peterburgu, rekao je u četvrtak da će Rusija "ostvariti punu pobjedu" nad Ukrajinom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Međunarodni kazneni sud (ICJ) podigao je optužnicu protiv ruskog predsjednika i ruske povjerenice za djecu Marije Lvove-Belove zbog "nezakonite deportacije" tisuća ukrajinske djece.

Moskva te optužbe odlučno odbacuje i tvrdi da je zaštitila djecu od ratnih sukoba. 

Ukrajina procjenjuje da je prisilno u Rusiju odvedeno 20.000 ukrajinske djece, a ukrajinske vlasti uspjele su vratiti samo 400 deportirane djece, navodi Kijev.