EUROPSKA KOMISIJA

'Prodajte odmah Hypo na Balkanu!'

12.03.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) zaprijetila je bankarima Hypo grupe i državi Austriji, vlasnici ove prinudno podržavljene institucije, da će naložiti njeno zatvaranje, prenosi srpski portal B92

To će se dogoditi ukoliko nadležni organi u Beču ne podnesu Bruxellesu u najkraćem roku plan za restrukturiranje prezadužene bankarske grupacije, javlja srpski portal B92

Uspješno restrukturiranje Hypo grupe i njeno 'ozdravljenje' podrazumijeva, prema definiciji iz Bruxellesa, hitnu prodaju osam Hypo banaka u jugoistočnoj Europi, dakle na Balkanu, a po principu pošto-poto.

'Samo jedna austrijska banka utječe na glavobolju čuvara konkurentnosti u EU-u, a to je – sedma po veličini bankarska kuća te zemlje', rekao je europski povjerenik za konkurentnost Joaquín Almunia.

Joaquín Almunia je istaknuo da je ova bankarska institucija već punih pet godina, od 2008. naovamo, na jaslama države. Zbog njenog opstanka Beč je odobrio subvencije od 1,5 milijardi eura, a uplata dodatnih 700 milijuna eura pomoći neposredno predstoji – iz budžetskih sredstava Republike Austrije.

'Europska komisija je odobrila dodatnu subvenciju od 700 milijuna eura pod uvjetom da Beč do kraja prvog kvartala 2013. godine riješi 'slučaj Hypo' kako najbolje zna i umije', rekao je Almunia i dodao da se rješenje još ne nazire.

Sudeći prema takozvanom manifestu članova upravnog odbora Hypo grupe, koji je predočen Beču, rješenje krize Hypo banaka ovisi o najmanje tri aktera, a oni, pak, ne govore istim jezikom.

'Razbijanje Hypo grupe u procesu prinudnog stečaja imalo bi katastrofalne posljedice za Austriju, ali i za države na zapadnom Balkanu', opomenuli su članovi upravnog odbora bankarske grupacije ministarstvo financija u Beču, a potom i saveznog kancelara Werner Feiman.

'Samo osmišljena strategija izlaska iz krize, koja bi podrazumijevala i lukrativnu prodaju mreža Hypo banaka u pojedinim državama (Balkana), može doprinijeti opstanku centralne (austrijske) Hypo grupe i da pritom ne potakne krizu u bankarskom sektoru jugoistočne Europe', navodi se u manifestu.

Beč je, kako piše Politika, odbio prihvatiti pozicijski manifest, kaže se, pod pritiskom Bruxellesa.