rasprava u saboru

Prkačin (DP): Ni Vučiću niti Dodiku nije ni na kraj pameti izazivati sukob u BiH

10.03.2022 u 14:02

Bionic
Reading

Oporbeni saborski zastupnik Ante Prkačin (DP) ocijenio je u četvrtak kako ni Aleksandru Vučiću niti Miloradu Dodiku, čelnicima Srbije i Republike Srpske, "nije ni na kraj pameti" izazivati sukob u BiH te da se ruska agresija neće širiti izvan Ukrajine

"S obzirom na stanje na ratištu, Putinu i Rusiji nije ni na kraj pameti krenuti nigdje dalje", ustvrdio je zastupnik u saborskoj raspravi o odluci da Hrvatska u Mađarsku pošalje do 70 pripadnika Oružanih snaga u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a.

Prkačin je naglasio da Srbija, kroz povijest, "nikada nije bila u težoj političkoj situaciji nego sada".

"Vučić je k'o pečen jarac, s jedne strane treba opravdati jeftin ruski plin, a s druge intimno želi ući u EU i u velikoj je muci, Dodik je u sličnoj situaciji i ni jednom ni drugom nije na kraj pameti izazivati sukob u BiH, to netko zloupotrebljava", istaknuo je.

Poručio je i kako "onaj" tko traži sankcije za Dodika prvo treba odgovoriti kad će one biti izrečene Željku Komšiću, koji predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH", te "onome tko ga je proizveo i instalirao, jer on je najdestruktivniji element u BiH".

"Onaj tko danas napada Milorada Dodika ili je nacionalni izdajnik, ili nečiji plaćenik ili totalna budala", zaključio je Prkačin.

Raspudić: Gdje su procjena rizika i geopolitički kontekst?

Nijedan saborski klub ne spori da Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a, treba poslati do 70 svojih vojnika u Mađarsku, no dio ih zamjera što prijedlog o njihovu upućivanju ne prati procjena rizika i objašnjenje geopolitičkih okolnosti.

"Rizik je da se netko od njih vrati u metalnom sanduku", rekao je Nino Raspudić (Most) i dodao da predlagatelj odluke, Vlada, nije dala podrobnije informacije, prije svega procjenu rizika.

Nismo dobili ni objašnjene geopolitičkih odnosa i konteksta, kazao je, pitajući se na čemu se temelje promišljanja da se ljude šalje "tu i tu", da ih šaljemo 70, a ne 50 ili 150, što je s mađarskom "nevoljkošću" da primi dodatne NATO snage.

Nikola Grmoja (Most) Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Naše Ministarstvo obrane se odlučio za brzo djelovanje, sa škrtim riječima", naveo je i Željko Sačić (HS) koji zagovara više ulaganja u hrvatske vojno-sigurnosne sposobnosti, ali i raspravu o "oblicima vojnog osposobljavanja za mlade".

"NATO nas štiti, ali prvih 24, pa i 48 sati, dok se sustav pomoći ne uspostavi, napadnuta država mora sama opstati", upozorio je.

U okolnostima kad nitko točno ne zna koji je Putinov plan i hoće li se rat iz Ukrajine preliti preko njenih granica, Anka Mrak Taritaš (GLAS) istaknula je kako su napori kolektivnog odvraćanja i obrane na istočnom krilu Saveza nešto što u ovom trenutku "ima svako opravdanje" te ne vidi alternativu tim mjerama.

Arsen Bauk (SDP) istaknuo je da 70 hrvatskih vojnika neće spasiti Ukrajinu i NATO, ali će jasno pokazati što je Hrvatska i na kojoj smo strani. "Ovo je vrijeme kad se o tome treba jasno odrediti", naglasio je.

Vidović: Koja je alternativa našem angažmanu?

"Ono što je alternativa našem angažmanu je da civili nastave ginuti, da sutra svaki nasilnik može slabijeg udariti po glavi, da države koje pretendiraju na tuđi teritorije isti uzmu u krvavom pohodu, tu alternative uopće nema", poručio je Franko Vidović (Socijaldemokrati).

Događaji u Ukrajini potvrđuju koliko je dobro da smo članica EU i NATO-a, rekao je Ante Deur (HDZ) i dodao kako je "logično" da Hrvatska sa svojim snagama sudjeluje na terenu, u ovom slučaju u Mađarskoj.

I iz Zeleno-lijevog bloka najavili su podršku upućivanju hrvatskih vojnika u Mađarsku. Svjesni smo da je, kad dođe do oružanog sukoba, pristup odvraćanja i zastrašivanje drugim oružanim snagama, nažalost, pristup koji je pokazao da može dovesti do smirivanja sukoba ili zaustavljanja širenja rata, kazala je Urša Raukar Gamulin.