NE I DIPLOMATSKI IMUNITET

Privilegije diplomatske putovnice koristi čak 1.386 Hrvata

08.11.2012 u 10:40

Bionic
Reading

Iako posjedovanje diplomatske putovnice ne znači i diplomatski imunitet, takav dokument posjeduje čak 1.386 ljudi u Hrvatskoj, donosi Večernji list. Vlasnici diplomatskih putovnica imaju neke prednosti u odnosu na 'obične' građane, no slučaj saborskog zastupnika Ivana Drmića, uhićenog u BiH zbog vožnje ukradenog automobila, otvorio je niz dilema

Ključno je pitanje u 'slučaju Drmić' zašto je na privatnom putu u Mostar, točnije u posjet 'prijatelju Branimiru Glavašu', kako je rekao, koristio diplomatsku putovnicu ako u BiH može putovati i uz posjedovanje osobne iskaznice. Večernji list navodi kako za takvo ponašanje sankcija jednostavno nema.

Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je Ivanu Drmiću diplomatsku putovnicu prije tri godine, a on nije jedini zastupnik u Hrvatskom saboru koji posjeduje takav dokument.

U ovom sazivu diplomatsku putovnicu zatražio je i dobio 31 zastupnik, s time da neki imaju putovnice iz bivšeg saziva ili su iz drugih nadležnih tijela prešli u Hrvatski sabor te i dalje imaju pravo na putovnicu. Diplomatske putovnice zastupnicima izdaju se na pisani zahtjev tajnika Hrvatskog sabora', potvrđeno je Večernjem listu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Diplomatska putovnica ne znači i diplomatski imunitet, no onaj tko je posjeduje ne mora pribavljati vize za određene države, a za ishođenje američke vize postupak je skraćen i besplatan.

Pravo na diplomatsku putovnicu imaju predsjednici Republike, Sabora i Vlade te ministri, neovisno o svrsi putovanja, dok u svih drugih 35 kategorija (saborski zastupnici, guverner HNB-a, suci Ustavnog suda, gradonačelnik Zagreba, ali ne i drugi gradonačelnici, te ostali) i članovi njihovih obitelji imaju pravo dobiti diplomatsku putovnicu samo za potrebe određenog službenog putovanja. Nakon povratka s puta imaju sedam dana odnijeti putovnicu na pohranu u MVPEI. Tamo je pohranjeno samo 98 diplomatskih putovnica.

Na kraju, jasno je kako svi drugi nositelji diplomatske putovnice te dokumente drže kod sebe, pa im je, kako navodi Večernji list, ostavljeno na savjest hoće li se njome koristiti.