STOP, POLICIJA!

Privedena smijenjena ravnateljica Plitvičkih jezera

19.12.2013 u 19:49

Bionic
Reading

Kako doznaje portal Likaplus.hr, ravnateljica JUNP-a Plitvička jezera Lidija Bertović smijenjena je s čelne funkcije najpoznatijeg hrvatskog nacionalnog parka. Smijenjena ravnateljica trebala je gostovati u Dnevniku 3 HRT-a, ali ju je na putu prema Zagrebu zaustavila policija i nakon pretrage automobila privela u postaju

Kako je neslužbeno doznala Likaplus.hr, gospođa Bertović je smijenjena, a za vršiteljicu dužnosti ravnateljice našeg najpoznatijeg parka imenovana je Natalija Božičević. Podsjetimo, Bertović je postala poznata široj javnosti prošle godine, kada je odlučila kupiti terenac vrijedan čak 600 tisuća kuna, no ministar Mihael Zmajlović to je spriječio. Stvar se stišala, ali je ona nastavila trošiti.

Sada je zbog lošeg funkcioniranja Parka, ali i najave novog skandala, smijenjena. Nedavno je na desetodnevni put u Japan povela deseteročlanu delegaciju. HRT neslužbeno doznaje da je za putovanje potrošeno više od 300.000 kuna. Ravnateljica tvrdi – sve je transparentno i provjerljivo.

Ono što nije transparentno i što bi neke službe trebale provjeriti putovanje je triju osoba koje nisu zaposlenici Parka, ali ih tvrtka plaća posebnim ugovorima, navodi HRT. Tako su na put krenuli urednici i novinari nekih hrvatskih časopisa koji pišu o Parku i ravnateljici te zagrebački odvjetnik čije usluge također plaća Park. Na čiji račun, pitaju se radnici koji su najavili štrajk na Staru godinu zbog smanjivanja materijalnih prava i rada rastrošne i neučinkovite uprave.

Smijenjena ravnateljica Bertović trebala je gostovati u Dnevniku 3 HRT-a, ali ju je na putu prema Zagrebu zaustavila policija i nakon pretrage automobila privela u postaju. Za HRT je zbog toga dala izjavu telefonski. Kaže da je policija upala u njen ured na Plitvicama kada je izlazila iz njega. 'To je izgledalo kao puč. Očito sam nekome smetala i pritisci su u zadnje vrijeme bili veliki', požalila se Bertović. Zanijekala je da je iznosila dokumentaciju i ustvrdila da su poslovali transparentno. Najavila je da će zakonska prava zaštititi na sudu jer smatra da za njenu smjenu nema osnove.

Negira optužbe da je bila previše rastrošna i da nije ispunila strateške ciljeve u vođenju Parka. 'Nameće nam se neki put u Japan. U Japan je išlo nekoliko ljudi, kao i nekoliko ljudi izvana koji su sebi platili karte', rekla je Bertović. Naglasila je da su dobili popust na grupno putovanje, a u Japanu je sklopila neke ugovore čak i za 2015. godinu. 'Optužbe uopće ne stoje', poručila je kraju.