digitalizacija

Primate više terapija istovremeno? Ovako su to u Njemačkoj odlučili poboljšati

23.01.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Više podataka, manje rizika. Potvrdio je to i pilot-projekt proveden u Njemačkoj, u kojem su liječnici prilikom propisivanja terapije imali pomoć digitalnih alata

Pilot-projekt, koji se provodio od 2017. do 2021. u Hamburgu i u kojem je sudjelovalo 11.000 pacijenata i gotovo tisuću doktora, pokazao je da bi digitalizacija mogla spasiti oko 70.000 života godišnje samo u Njemačkoj. Riječ je primjeni digitalnog alata AdAM u svakodnevnom terapijskom liječenju ljudi koji primaju više terapija istovremeno.

Naime pacijenti koji primaju više lijekova istovremeno u sebe unose dvostruko više djelatnih tvari nego prosječan pacijent. Zbog složenosti takvih višestrukih terapija, liječnicima je katkad teško precizno odrediti koliki su rizici određenih lijekova za osobu koja već istovremeno prima nekoliko različitih terapija, piše Spiegel.

Prema izvješću Barmer zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu, između deset i dvadeset posto smrti uslijed primanja neprikladnih terapija moglo bi se spriječiti upravo digitalizacijom i učinkovitom upotrebom podataka.

Za potrebe izvješća analizirali su se farmakološke terapije hamburških osiguranika starijih od 40 godina, propisane u razdoblju od deset godina. Liječnici su pored uvida u sve prijašnje bolesti i korištene terapije, dobivali i informacije o potencijalno opasnim interakcijama pojedinih lijekova.

'S projektom AdAM prvi smo put pokazali da upotreba podataka iz povijesti liječenja i digitalna personalizirana procjena rizika kod primjene određenih lijekova može doista osigurati bolje liječenje', istaknuli su Gradske uprave Hamburga.