uzbuna u njemačkoj

Prijetnje bombama glavnom berlinskom kolodvoru, RTL-u i sjedištu SPD-a

24.10.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Nekoliko institucija u Berlinu izvijestilo je o prijetnjama bombama, nakon što su u ponedjeljak i ranije u utorak slične prijetnje bile upućene u više škola i medijskih kuća u drugim dijelovima Njemačke

Policija je u utorak priopćila da se na udaru našao glavni željeznički kolodvor u Berlinu. Željeznički operater Deutsche Bahn primio je prijeteći e-mail tijekom noći, rekla je policijska glasnogovornica tijekom jutra.

Policija je potom pojačala svoje snage na Glavnom kolodvoru i procijenila stanje opasnosti. Na kraju se pretpostavilo da putnici nisu životno ugroženi.

Policija je uz to objavila da su televizijska postaja RTL i Kuća Willyja Brandta, sjedište Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelara Olafa Scholza, također izloženi prijetnji bombom.

Pozvan je Državni ured kriminalističke policije, no policija za sada nije dala dodatne pojedinosti.

U ponedjeljak i utorak prijetilo se brojnim školama diljem Njemačke, kao i radijskim postajama i javnoj televiziji ZDF. U nekim je slučajevima policija govorila o palestinskoj militantnoj skupini Hamas kao izvoru prijetnji.

Posljednjih dana je u Njemačkoj sigurnosna situacija zbog rata u Izraelu napeta a podignut je i stupanj zaštite objekata koji pripadaju židovskoj zajednici.

Na zabranjenim propalestinskim prosvjedima su posljednjih dana u nekoliko navrata napadnuti pripadnici medija. Propalestinske organizacije medijima u Njemačkoj predbacuju jednostrano izvještavanje o sukobu u Izraelu.