SUĐENJE SISAČKIM TROVAČIMA

Prije suda popio dva piva, pa burno reagirao na sutkinju

05.02.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Na sisačkom Županijskom sudu nastavljeno je ponovljeno suđenje tzv. 'sisačkim trovačina', Gordani Laktašić (35) i Dragomiru Pavloviću (40), optuženima za ubojstvo dvoje Siščana trovanjem.

U prvom postupku Pavlović je osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora od 35 godina, a Laktašić na 20 godina zatvora, ali je Vrhovni sud presudu ukinuo i odredio ponovno suđenje pred novim sastavom sudskog vijeća.

Nekoliko je svjedoka promijenilo svoje iskaze i krivicu za zločine, koji su se dogodili sredinom 2010. prebacili na Zlaticu Belčić, u čijem se stanu društvo opijalo te njenog prijatelja Ivana Grđena, koji se na sudu također pojavio kao svjedok. Za zločin ih tereti i Indijana Vukičević koja je na svjedočenje dopraćena iz kaznionice u Požegi gdje je zbog drugog kaznenog djela.

Sporno je tko je pokojnoj Jadranki Podgoršek (46) i Damiru Zaimoviću (62) u pivo, odnosno tanjur graha, ubacio tablete snažnog antipsihotika Leponexa, kako bi ih omamili i opljačkali. S dozom su očito pretjerali pa je oboje zbog otrovnog djelovanja smrtonosnog koktela preminulo.

Obdukcijom su u njihovim tijelima pronađeni tragovi antipsihotika i alkohola.

S dosta kontradikcija na suđenju su svjedočili Mustafa Porić i Ivan Grđan. Kada mu je predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda Melita Avedić priopćila da nema pravo na dnevnicu, Porić, koji je priznao da je prije rasprave popio dva piva, reagirao je vrlo burno.

'Više me ne zovite, jer neću doći. Nisam ni trebao doći. Kada se vratim nekoga ću ubiti', vikao je Porić, kojeg su iz sudnice morali izvesti pravosudni policajci.

Ivan Grđan je najprije svjedočio kako nije vidio tko je Jadranki Podgoršek u pivo stavio tabletu, potom je, suočen sa svojim ranijim iskazom promijenio mišljenje i potvrdio da je to učinila Gordana Laktašić, da bi na kraju ipak rekao kako je vidio samo da je pivo promijenilo boju i počelo se pjeniti.

Sudski vještaci ponovili su kako su u četiri, od 21 vještačene boce piva, pronašli kozapin, aktivnu materiju tableta Laponexa. Za Jadranku Podgoršek su sa sigurnošću utvrdili da je trovanje uzrok smrti, dok za Zaimovića, zbog dužeg protoka vremena, to nisu mogli tvrditi.

Sudsko vijeće prihvatilo je neke nove svjedoke optužbe, koju zastupa županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak, kao i branitelja Milenka Jakšića i Zorka Kostajnšeka. Međutim, zbog tehničkih problema, upitna su ostala suočenja svjedoka, koje je predložila obrana.