klizački velikani

Njihov 'Bolero' od prije 40 godina i danas se pamti. Zato su ponovo u Sarajevu

14.02.2024 u 20:54

Bionic
Reading

Četrdeset godina od besprijekornog nastupa na Olimpijskim igrama u Sarajevu koji je ostavio svijet bez daha, britanski klizački velikani Jayne Torvill i Christopher Dean vratili su se u srijedu u prijestolnicu Bosne i Hercegovine radi obljetnice nastupa

Legendarni klizački par je 14. veljače 1984. osvojio srca 8000 gledatelja u sportskoj dvorani Zetra koja je osam godina kasnije teško granatirana tijekom opsade grada.

Uz Bolero Mauricea Ravela prekrasno su interpretirali vječnu dramu nemoguće ljubavi.

"Od tada smo toliko puta širom svijeta izvodili Bolero. Mnogi nam prilaze i kažu: 'Sjećam se gdje sam bio kada sam gledao Bolero tijekom vašeg nastupa u Sarajevu", rekao je Dean na konferenciji za novinare.

Torvill i Dean postali su prvi par koji je dobio najbolje ocjene svih devet sudaca na finalu Olimpijskih igara u Sarajevu.

Torvill & Dean Bolero Izvor: Društvene mreže / Autor: Vienna81

Njihov nastup imao je velik utjecaj i na povijest umjetničkog klizanja i na njihove živote.

Par je pozdravila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a kasnije u srijedu oni će obući svoje klizaljke kako bi sudjelovali u predstavi s mladim klizačima.

"Danas oživljavamo samo najljepše emocije i zaista smo počašćeni što su naši Torvill i Dean u Sarajevu, u svom Sarajevu, u svom gradu", rekla je Karić.

Medalja je osvojena na Valentinovo i njih dvoje to obilježavaju na svoj način.

"Jayne i ja uvijek si kažemo: 'Sretan Dan Bolera!' Zato što je to dan kada smo osvojili Olimpijske igre. I to je bilo zbog Bolera i te rutine koja nam je dala ovu dugovječnost", kazao je Dean.

Torvill (66) kaže da bi bilo lijepo vratiti se u Sarajevo kroz 10 godina.

"Nadajmo se da ćemo slaviti, ali sada smo samo sretni što možemo biti ovdje na dan kada smo osvojili Olimpijske igre", rekla je.

Njih dvoje poznaju se od djetinjstva, a 2025. godine će proslaviti 50 godina od prvog zajedničkog klizanja.

U travnju započinju svoju 'Oproštajnu' turneju.

"I dalje smo najbolji prijatelji", rekao je Dean.

Deset godina kasnije, 1994. godine, osvojili su svoje četvrto Europsko prvenstvo i olimpijsku broncu u norveškom Lillehammeru.