lokalni izbori

Prijava DORH-u slijedi za 151 kandidata jer u roku nisu predali financijsko izvješće

10.05.2021 u 10:57

Bionic
Reading

Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a, za N1 je komentirala predaju financijskih izvješća kandidata na predstojećim lokalnim izborima 16. svibnja

Kandidati su do 8. svibnja morali predati financijska izvješća, ali to nisu svi napravili u zakonskom roku, javlja N1.

'Do roka koji je bio u subotu do 24 sata, 4185 sudionika izbora predalo je svoja izvješća, od ukupno 4336 kandidata, dakle 151 kandidat nije predao svoja financijska izvješća u roku. Dodatnih 28 predalo ih je nakon subote, dakle sad još uvijek 123 sudionika izbora nije predalo svoja financijska izvješća', rekla je Fabijančić Križanić.

Istaknula je da se radi o prekršaju u slučaju kandidata koji ili nisu predali svoja izvješća ili ih nisu predali na vrijeme.

'Kaznu za prekršaj izriče Prekršajni sud. DIP, nakon što iznese svoje izvješće o nadzoru izborne promidžbe, prijavit će ih DORH-u radi pokretanja postupaka', rekla je.

Krajnji rok za predaju traženih izvješća jest do 15. lipnja u ponoć, dakle 30 dana od dana održavanja izbora 16. svibnja, objasnila je potpredsjednica DIP-a.

'Po Zakonu o nadzoru financiranja političke aktivnosti i izborne promidžbe, kandidati i liste moraju otvoriti posebne račune za listu najranije šest mjeseci prije izbora. Teško je ocijeniti za one koji su krenuli u kampanju prije toga. DIP će u svom nadzoru voditi računa o svim promidžbama koje su bile u svrhu prikazivanja kandidature', rekla je Fabijančić Križanić.