EPILOG PROSLAVE OLUJE

Pretjeruje li policija hapšenjem zviždača Milanoviću?

06.08.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Jučerašnje zviždanje tijekom govora premijera Milanovića u Kninu dobilo je i policijski epilog. 61-godišnji Kninjanin priveden je, a policija traga i za drugim prijestupnicima. Iz policije kažu kako je zvižducima i vikom i galamom remećen javni red i mir. Odvjetnik Veljko Miljević kaže kako počinitelj treba biti sretan ako prođe samo s prekršajnom prijavom jer bi mogao biti i kazneno prijavljen

Je li zviždanje političaru legitiman oblik izražavanja svojeg mišljenja? Dok Dragan Zelić, civilni aktivist iz GONG-a, smatra kako je privođenje neprimjereno ako se radi samo o zviždanju, Miljević kaže kako je zviždanje nedvojbeno narušavanje javnog reda i mira.

'Svatko bi trebao imati pravo zviždati političarima. Pitanje je li bilo vrijeđanja. Ako su izrečene uvrede, to je druga stvar. Samo zviždanje ne bi se trebalo sankcionirati', poručuje. Za odvjetnika Veljka Miljevića tu uopće nema dvojbe. 'Prekršaj Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira je svako bučenje i vikanje na javnom mjestu, pogotovo za vrijeme javnog skupa. To je prekršaj, tu nema dileme', kaže.

Postavlja se pitanje je li to nešto drugo poput kaznenog djela povrede ugleda predstavnika države. 'Oni čine državnost jedne republike. Ako je to na javnom skupu gdje je cjelokupni državni vrh, gdje se obilježava jedna od najbitnijih obljetnica države, onda bi to moglo biti i kazneno djelo, pogotovo ako je vikao 'majmune' i slično', pojašnjava.


Na snazi je i dalje stari Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prijedlog novog Zakona i dalje je u proceduri. Prema aktualnom zakonu, 'tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Kada novi zakon stupi na snagu, kazne će biti rigoroznije. Za vrijeđanje službene osobe slijedi kazna od sedam do 15 tisuća kuna ili do 60 dana zatvora. Ako uvrijedite načelnika općine, gradonačelnika ili bilo koga tko pripada tijelima lokalne samouprave, kazna je niža, od tri do pet tisuća kuna i do 30 dana zatvora.