REDUKCIJE VODE

Presušio još jedan slavonski grad

09.08.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Mjere redukcije vode provode se u Orahovici i okolnim općinama te u Lipiku i Pakracu. To su za sada jedine slavonske općine s nedostatkom vode. Na području Požeštine komunalno poduzeće Tekija poziva na smanjenu potrošnju vode samo za osnovne potrebe. Osijek kao najveći potrošač vode ni ove godine ne propisuje redukcije

Za područje Orahovice i okolnih općina Čačinci, Zdenci i Crnac ograničenje opskrbe vodom virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić uveo je još 30. lipnja. Vodocrpilište Fatovi tijekom ovih sušnih tjedana nema dovoljno vode za potrebe svih stanovnika pa se opskrba odvija posebnim rotirajućim redom.

U orahovičkom komunalnom poduzeću Papuk kažu da se mjerama ograničenja korištenja vode nastoji osigurati ravnomjerna opskrba stanovništva vodom za piće i sanitarne potrebe te za potrebe protupožarne zaštite i obrane na cijelom distributivnom području.

'Vodocrpilište Fatovi smješteno je u nizinskom dijelu našeg distributivnog područja i nema dovoljno vode, pa i dalje moramo provoditi mjere ograničenje opskrbe', rekao je Zoran Stošić, direktor Papuka.

Kako bi svi ravnomjerno štedjeli, vodovodi se gase od 16 do 22 sata svaki dan u drugoj općini. U Pakracu i Lipiku redukcija vrijedi od 8 do 20 sati prema propisanom rasporedu gradskih ulica.

Od Alena Prnjata iz Vodovoda Osijek saznajemo da su bunari na dubini 130 metara kod Čepina dovoljni za sve potrebe stanovništva, a dodatne potrebe mogu se osigurati vodom iz Drave. Vrhovi najveće potrošnje tradicionalno nastaju ljeti kada Osijek troši do 40 milijuna litara vode, a trenutna potrošnja je oko 36 milijuna litara.

'Za sada nemamo potrebe za dodavanjem dravske vode, tako da pijemo isključivo bunarsku vodu', kaže Prnjat.

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko rekao je da će opskrba iz tri dodatna bunara u Velikoj za Požeštinu nakon izgradnje do sljedeće godine osigurati dovoljno vode pa neće biti potrebe za redukcijama. Trošak projekta iznosi 5,7 milijuna kuna.

Hrvatske vode su za izgradnju bunara za Požeštinu i Slatinu, a prije tjedan dana počela je gradnja tri dodatna bunara u Velikoj, odobrile sufinanciranje u iznosu od šest milijuna kuna.