HOĆE LI MALEŠ DOBITI SATISFAKCIJU

Presuda za još jedno 'pošteno suđenje'

25.03.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Nakon devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas bi trebala biti izrečena nepravomoćna presuda bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću i nekadašnjem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru optuženima za korupciju u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

Sutkinja Gordana Mihela Grahovac presudu bi trebala objaviti u 10 sati, nakon što je na posljednjem ročištu USKOK-ov tužitelj Tonći Petković za optužene, zbog sistemske korupcije, zatražio najstrože kazne. Obrana pak smatra da ih treba osloboditi jer njihovim klijentima nije dokazana krivnja.

Iskaz bivšeg predsjednika Uprave Hajduka Hrvoja Maleša, koji je prije na sudu posvjedočio da je u ulozi USKOK-ova pouzdanika Širiću platio 30 tisuća eura za pošteno suđenje, tužitelj je ocijenio logičnim, životnim i potkrijepljenim dokazima, dok je obrana ustvrdila da je Maleš prvi kontaktirao i na taj način poticao Širića. Također, tužiteljstvo smatra da tajno snimljeni razgovori potvrđuju da je Širić od Maleša tražio novac za koji bi on i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović osigurali Hajduku pošteno nogometno suđenje. Djedović je u ovom postupku također optužen, ali mu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.

Uz Širića je na optuženičkoj klupi ostao bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša. Njega se tereti da je sa Širićem dogovorio da njegovu klubu za mito također osigura pošteno suđenje.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se pak prije suđenja nagodila s USKOK-om, a među njima su bila i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.