SATISFAKCIJA ZA JAVNE OVRŠITELJE

Presedan varaždinskog suda teški je udar na državni proračun

27.02.2014 u 16:52

Bionic
Reading

Republika Hrvatska pravomoćno je proglašena odgovornom za naknadu štete Marku Lapaineu koju je pretrpio zbog ukidanja javno-ovršiteljske službe. Županijski sud u Varaždinu potvrdio je međupresudu u prekinutom postupku u čijem će se nastavku još utvrđivati samo visina štete, a budu li i drugi javni ovršitelji kao i Lapaine zatražili obeštećenje, državni proračun ostat će bez više milijuna kuna

Marko Lapaine, varaždinski javni ovršitelj koji je na Ustavnom sudu uspio ishoditi jednokratnu nagradu za javne ovršitelje od 18 tisuća kuna, odnio je još jednu pobjedu protiv države, i to pred domaćim pravosuđem. Usporedno s ustavnom tužbom zbog štete nastale ukidanjem javnoovršiteljske službe, pokrenuo je zbog potonjeg i parnicu za naknadu štete na varaždinskom Općinskom sudu, koju je nakon odbacivanja žalbe države, također pravomoćno dobio.

U tužbi za naknadu štete naveo je da mu je ukidanjem instituta javnih ovršitelja uskraćena mogućnost obavljanja tog posla za koji je ostvario sve pretpostavke: stručne, tehničke i poslovne, a uz to napustio je i svoj odvjetnički posao.

Država se protivila da bi bila odgovorna za štetu. Državno odvjetništvo navodilo je da se donošenje zakona ne može izjednačavati sa štetnom radnjom, ali je prvostupanjski sud međupresudom ipak utvrdio njezinu krivnju. Na to se žalilo državno odvjetništvo navodeći da nije napravljena nikakva štetna radnja budući da su Zakon o prestanku Zakona o javnim ovršiteljima i drugi propisi kojima je ukinut institut javnih ovršitelja, donijeti tijekom zakonom uređenog zakonodavnog postupka, a sve temeljem ustavnih i zakonskih ovlaštenja Hrvatskog sabora. U prilog tome navodilo se rješenje Ustavnog suda iz siječnja prošle godine u kojem stoji da je 'zakonodavac slobodan odabrati model ovrhe za koji smatra da će najdjelotvornije, najbrže i s najmanje troškova ispuniti ciljeve zbog kojih se novi ovršni model ustanovljava – zakonodavac je dakle imao ustavnu ovlast da institut javnih ovršitelja zamijeni institutom sudskih ovršitelja'.

Županijski sud u Varaždinu, međutim, nije prihvatio argumentaciju državnog odvjetništva te je potvrdio međupresudu u korist javnog ovršitelja, pri čemu se isto pozvao na rješenje Ustavnog suda.
'Ustavni sud daje za pravo zakonodavcu odabir modela provedbe ovrhe, ali model provedbe ovrhe putem javnih ovršitelja bio je zakonski model Republike Hrvatske usklađen sa zakonodavstvom EU (…) Ustavni sud ukazuje na nužnost održavanja povjerenja javnosti u državne javne institucije, njihovu predanost vladavini prava i zaštiti ljudskih prava te povjerenja upravo koje te institucije stvaraju, upozorava drugostupanjski sud', navodi se u presudi.

Županijski sud posebno naglašava da je Ustavni sud imenovanim javnim ovršiteljima dosudio novčanu zadovoljštinu od 18 tisuća kuna te im ukazao na pravo da pred redovnim sudom zahtijevaju naknadu pretrpjele štete prema propisima. Upravo to je učinio Lapaine, a sada bi tim putem moglo krenuti i ostalih sedamdesetak javnih ovršitelja.

Dogodi li se to, državni proračun mogao bi biti olakšan za više milijuna kuna, budući da su javni ovršitelji za opremanje svojih ureda i druge troškove utrošili i po nekoliko stotina tisuća kuna.
Izgledna naknada oštećenim javnim ovršiteljima bit će posljedica naprasnog ukidanja instituta javnih ovršitelja koji je započeo još u prosincu 2011. kada je aktualni saziv Hrvatskog sabora prvo odgodio primjenu Zakona o ovrhama i javnim ovršiteljima, a zatim i ukinuo potonji institut. Tome je prethodila medijska 'priprema' s navodima o 'šerifskim ovlastima', upadanjima ovršitelja u stanove i poslovne prostore tijekom noći i tome slično.

'Sudska presuda od 16. siječnja 2014. je presedan i nakon nje i javni ovršitelji koji to još dosad nisu učinili mogu odmah pokrenuti parnice radi naknade štete protiv RH koje će u konačnici rezultirati milijunskim odštetama na teret Državnog proračuna, za što će biti najviše odgovorni premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić - dvije osobe koje su imale najvažniju ulogu u objema odgodama početka rada i potom ukidanju hrvatske javnoovršiteljske službe', poručio je Vedran Vidmar iz Udruge ovršitelja.

Ocijenio je da 'budući da su odgode početka rada i ukidanje hrvatske javnoovršiteljske službe obavljene s izravnom namjerom, RH će se, nakon isplate naknade štete javnim ovršiteljima, moći regresno naplatiti od hrvatskih političara čijim je angažmanom javnim ovršiteljima nastala šteta, a to su ponajprije hrvatski premijer i ministar pravosuđa'.