u rijeci

Preminuo Joso Mraović, osuđen za silovanje košarkašice u slučaju poznatom kao 'ličko rukovanje'

10.11.2020 u 07:52

Bionic
Reading

U riječkoj bolnici umro je Joso Mraović, lički ugostitelj i jedan od utemeljitelja HDZ-a u Gospiću, najpoznatiji po presudi kojom je njegovo seksualno napastvovanje košarkašice u javnosti ostalo zapamćeno kao – ličko rukovanje

Joso Mraović je u bolnici ležao s dijagnozom COVID-19, a vijest o njegovoj smrti objavljena je na službenim Facebook stranicama Hrvatske demokratske zajednice Grada Gospića, prenosi Novi list.

"Napustili su nas Joso Mraović i Mile Mraović. Danas je posebno tužan dan za dvije obitelji Mraović, obitelji pokojnog Jose i pokojnog Mile.

Danas je tužan dan za sve utemeljitelje HDZ-a i Hrvatske države, danas je tužan dan za sve hrvatske branitelje Gospića i Bilaja. Neočekivano su nas napustila dva istinska domoljuba, dva sokola koji su od samih početaka stvaranja hrvatske države učestvovali u svim bitnim procesima.

Drage obitelji Mraović ponosni smo što smo s Josom i Milom učestvovali u stvaranju jedine nam domovine te vam ovim putem u ime svih utemeljitelja HDZ-a iz grada Gospića dajemo iskrenu sućut. Joso i Mile će zauvijek biti s nama i u našim srcima. Vaša Zajednica utemeljitelja HDZ-a Ličko-senjske županije“, stoji u objavi.

Napustili su nas Joso Mraović i Mile Mraović Danas je posebno tužan dan za dvije obitelji Mraović, obitelji pokojnog...

Objavljuje HDZ GospićPonedjeljak, 9. studenoga 2020.

Joso Mraović poznat je po slučaju iz 2005., kada ga je američka košarkašica koja je igrala u Gospiću optužila za silovanje. Sudac ga je oslobodio, no Vrhovni sud vratio je slučaj na sud u Rijeku. Prvo je nepravomoćno osuđen na tri godine, a kasnije pravomoćno na dvije godina zatvora. Odlužio je 20 mjeseci kazne.

Iz tog slučaja proizašao je termin "ličko rukovanje".

Jutarnji.hr piše kako su vijest objavili prijatellji i obitelj na društvenim mrežama. Navode i kako je Mraović zbog infekcije koronavirusom prije nekoliko dana primljen je u KBC Rijeka. Bio je na resporatoru. Imao je problema sa srcem i tlakom.

Joso Mraović bio je jedan od osnivača HDZ-a u Lici.