DEKAN KBF-A MATULIĆ

'Prekinuo sam šutnju jer su nam počeli prijetiti'

19.04.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta (KBF) Tonči Matulić prekinuo je medijsku šutnju nakon što je plenum Filozofskog fakulteta (FF) u Zagrebu odbio prijedlog ugovora o suradnji dvaju fakulteta. Matulić je kazao da ga je na prekid medijske šutnje ponukao događaj u četvrtak ujutro, kada su dvojica mladića prolazeći ispred KBF-a zastala, a studenti i profesor mogli su ih čuti kako komentiraju 'ovo je KBF, treba im baciti bombu unutra'

Matulić kaže da je nastavnik poslije predavanja došao k njemu i rekao da treba početi govoriti jer svašta se počelo naklapati, a sada su krenule i nekakve prijetnje. 'I evo, jutros smo prekinuli silenzio stampa', kazao je u razgovoru za RTL Danas.

Govoreći o spornoj suradnji, kazao je da uvjeti suradnje još uvijek nisu definirani. 'Prije dvije godine potpisali ugovor koji je u međuvremenu aboliran od Filozofskog fakulteta. Oni su započeli novi postupak donošenja novog, drugačijeg ugovora i taj postupak je sada u tijeku. Međutim, stalno se čuju glasovi pojedinih skupina s FF-a koje se radikalno protive tome, ali zapravo ne znam zbog čega', kazao je dekan KBF-a.

Matulić smatra da dogovor i s jedne i s druge strane donosi novu ponudu. 'Mogućnost da mogu izabrati novu kombinaciju koju do sada nije bilo moguće izabrati na Filozofskom. A pogotovo s naše strane. Na koncu, treba javno reći da smo mi zaželjeli i zamolili FF da uspostavimo ovaj oblik suradnje, da i našim studentima omogućimo da mogu ono dobro što FF nosi u sebi, da mogu podijeliti s našim studentima.

Kao i ono što mi imamo, da možemo podijeliti s nekim studentima tamo', priznao je Matulić. Odbacio je kritike da se radi o napadu klerikalne desnice, kazavši da se uzimaju neke parole ili floskule, koje zapravo dolaze iz nekog dobro poznatog propagandnog ili propagandističkog konteksta, da bi se skrenulo pozornost javnosti, a onda pogotovo zainteresirane javnosti, Sveučilišta, studenata, nastavnika, s bitnih stvari. Smatra da svi time samo mogu dobiti, a nitko ništa izgubiti.


Plenum Filozofskog fakulteta protiv zajedničkih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom

U međuvremenu, Plenum Filozofskog fakulteta protivi se izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatra udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjelokupno obrazovanje, navodi se u izjavi za medije Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljenoj u četvrtak.

'Nakon stavljanja cijene na obrazovanje dolazi još jedna prijetnja autonomiji Sveučilišta. Plenum se protivi izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatramo udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjelokupno obrazovanje. Ključna razlika između teorije utemeljene u kritičkoj misli i teorije ograničene dogmom čini ta dva fakulteta nespojivima. Pravna i svjetonazorska neusklađenost otvara prostor cenzuri nastavnih sadržaja, a samim time i zatomljivanju kritičke misli na Filozofskom', ističe Plenum.

Upozorava da je 'uz problem nerecipročnog broja ponuđenih studija, neprihvatljiva i potencijalna nejednakost na tržištu rada ukoliko bi došlo do sporne suradnje'.

Tu tendenciju u visokom obrazovanju u Plenumu smatraju ne samo napadom na sekularnost Filozofskog fakulteta i klerikalizacijom cjelokupnog obrazovanja, nego i ideološkom prisilom. Također se protive, kako tvrde, nelegitimnoj suspenziji prodekanice Branke Galić te podupiru njezinu daljnju borbu za svoja prava. To je još jedan u nizu netransparentnih i autokratskih postupaka sadašnje Uprave fakulteta koje oštro osuđujemo, poručuju iz Plenuma.

Taj stav nije usmjeren protiv vjernika ili bilo koje druge društvene skupine, nego protiv perfidnih pokušaja elita da nepravednim ugovorom naruše zdravo funkcioniranje FFZG-a te posredno cijelog društva, ističe se u izjavi Plenuma zagrebačkog Filozofskog fakulteta uz poruke: 'Obrazovanje nije na prodaju!', 'Jedan svijet, jedna borba!'