NJEMAČKA POSLA

Predsjednik Wulff oslobođen od optužbe za korupciju?!

27.02.2014 u 12:54

Bionic
Reading

Njemački sud oslobodio je u četvrtak bivšeg predsjednika Christiana Wulffa od optužbe za korupciju i time je okončano prvo poslijeratno suđenje nekom bivšem njemačkom šefu države, izvješćuje Reuters

Wulffa se teretilo da je 2008. prihvatio pokrivanje troškova hotela i jela u vrijednosti od 700 eura na festivalu piva u Muenchenu, poznatom Oktoberfestu. Tužitelji su tvrdili da je Wulff, koji je u spomenutom razdoblju obnašao dužnost predsjednika vlade savezne njemačke države Donje Saske, dopustio filmskom producentu Davidu Groenewoldu da mu pokrije spomenute troškove.

Proglašavan budućim kancelarom, 54-godišnji Wulff je tek 20 mjeseci obnašao dužnost predsjednika kada je 2012. morao dati ostavku zbog optužbi da je dvije godine ranije prihvatio uslugu svog poslovnog prijatelja koji mu je omogućio povoljan kredit za kupnju kuće.

Nakon što je sredinom veljače državno odvjetništvo u Hanoveru od njemačkog parlamenta zatražilo ukidanje imuniteta njemačkom predsjedniku zbog pokretanja istrage u vezi zloporabe položaja i ovlasti te sumnje u protupravno stjecanje imovine, oporba je u Bundestagu zatražila od predsjednika ostavku, što je on i učinio.

Wulffa je za predsjednika 2010. izabrala sama kancelarka Angela Merkel. Njemački predsjednik ima ograničene ovlasti, ali se od njega očekuju najviši moralni i etički standardi.