dalibor paus

Predsjednik IDS-a poručio gradonačelniku Vukovara Penavi: 'Nedopustivo je likovati zbog gubitka prava manjina'

28.10.2022 u 13:46

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus priopćio je u petak da s nevjericom gleda sve što se ovih dana događa u Vukovaru u vezi s manjinskim pravima te kako drži apsolutno nedopustivim da u jednoj članici EU-a 2022. godine postoji gradska vlast koja likuje jer jedna nacionalna manjina na njezinu području gubi svoja prava

Prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva iz 2021. godine, koji su nedavno objavljeni, u Vukovaru živi 29,73 posto građana srpske nacionalnosti, a padom ispod trećine u Vukovaru su izgubili mnoga prava, poput prava na dvojezičnost u nazivima ulica i javnim institucijama u gradu, koja su imali prije. Paus zato ističe kako je zgrožen izjavama gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave da su se time "konačno stekli uvjeti za normalan život u Vukovaru“.

"Ako se pod normalnim životom smatra onemogućavanje svakom trećem građaninu Vukovara puno konzumiranje njihovih prava, onda je, nažalost, pred Vukovarom još dugačak put ka svjetlijoj budućnosti. Gradonačelniku Penavi mogu poručiti 'Dođite u Istru' i vidjet ćete kako se suživot gradi", ističe Paus u priopćenju za javnost i dodaje kako su manjine dobrodošle u Istri jer na svakom metru njezine zemlje ima mjesta za svakog čovjeka dobrih namjera.

Po njegovim riječima, IDS potpuno poštuje golemu tragediju i žrtve koje je Vukovar podnio tijekom Domovinskog rata i s punim pravom zaslužuje titulu "Grada heroja".

"Istra i Istrijani mogu razumjeti strahote i rane koje uzrokuje rat. U našoj regiji nema praktički jedne obitelji koja nije izgubila barem jednog člana u zvjerstvima prije i tijekom Drugog svjetskog rata. Mnogim Istrijanima još uvijek je u sjećanju teror fašista, ali i dramatični trenuci koji su prethodili velikom egzodusu Talijana", istaknuo je Dalibor Paus.

S tim u vezi, Paus je u ime IDS-a poručio svim građanima Istre, pripadnicima raznih nacionalnih manjina, a posebice pripadnicima Talijanske nacionalne zajednice da će njihova prava uvijek biti zagarantirana, bez obzira na njihov postotak.

"Stranka je nedavno pokrenula razgovore s predstavnicima Talijanske nacionalne zajednice kako bi zajednički radili na daljnjem provođenju statusnih prava Talijanske nacionalne zajednice na području gradova i općina u kojima IDS obnaša vlast", zaključio je Paus, dodajući kako je propisani udio od 30 posto od ukupnog broja stanovnika potpuno nebitan podatak te da pravi i istinski suživot ne poznaje postotke - "njega se ili živi ili ne, a Istra je dom za sve koji zajednički žele graditi bolju budućnost".