AFERA HOTMAIL

Predsjednica dobila izvješće SOA-e i otkrila: Martina Dalić bila je više puta kod mene

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako je dobila izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o aferi Hotmail te kako će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ugovoriti sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Otkrila je i kako se nekoliko puta sastala s Martinom Dalić, a komunikaciju putem privatnog maila nazvala je neozbiljnom

'Ja sam prije tjedan dana zatražila sastanak s predsjednikom Vlade. Razgovarat ćemo u ponedjeljak. Zatražila sam detaljno izvješće SOA-e i dobila sam ga sinoć i sada dolazi kod mene gospodin Markić da me i usmeno izvijesti. Predložit ću sjednicu Nacionalnog vijeća', kazala je predsjednica novinarima u Saboru nakon svečanosti obilježavanja 15. godišnjice rada Hrvatske zajednice županija

Pojasnila je kako zabrinuta iz tri razloga. Prvi je činjenica da cijeli proces vodi prema tome da dođe do komplikacija nagodbe. Drugo je afera Hotmail. 'Treba istražiti tko je znao za komunikaciju. Najveće mi je pitanje zašto skupina dužnosnika i ozbiljnih ljudi komunicira preko Hotmaila i privatnih mailova čiji su serveri izvan države. Komunikacija preko privatnih mailova je, naravno, dopuštena u privatne svrhe, ali ako se radi o izradi zakona, postavlja se ozbiljno pitanje zašto se to tako događalo. To je dijelom razlog zašto se baca sjena na cijeli proces. Naše službe su u stanju zaštiti naše servere', pojasnila je.

'Treće, bojim se da sve drugo u državi stoji zbog procesa u Agrokoru', kazala je Grabar-Kitarović dodavši da se ne možemo pouzdati samo u turističku sezonu već trebamo nastaviti s reformama.

  • +3
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o aferi Hotmail Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitana kakav je odgovornost premijera Plenkovića u aferi Hotmail, predsjednica je poručila: 'Mi smo se čuli samo telefonom jer sam bila izvan države, i upravo zbog ove situacije u kojoj smo se našli sam tražila osobni sastanak. Premijer se je sastao s tom skupinom, ali po meni treba istražiti i autentičnost sadržaja svih mailova i to rade državne institucije. U ovom trenutku nemam dovoljno činjenica, osim što sam čula iz medija i ovo što sam dobila od SOA-e, da bih mogla komentirati detalje.'

Na novinarsko pitanje zašto o autorima lex Agrokora nije pitala Martinu Dalić, kazala je kako je Dalić nekoliko puta bila kod nje kako bi odgovorila na ta pitanja te ju je uvjeravala da je lex Agrokor napisala ona zajedno sa suradnicima.

'Imena i prezimena mi nije dala niti sam ih ja u tom trenutku tražila. Ja sam shvatila da se radi o njenim suradnicima iz ministarstva', poručila je.

  • +9
U Saboru obilježena 15. obljetnica osnivanja zajednice županija Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje što osobno misli, kazala je: 'Ta skupina koja je radila na zakonu pokazala je neozbiljnost prema jednom ozbiljnom i nacionalnom problemu, zbog samog načina komunikacije. Ovaj način komunikacije koji smo vidli, nažalost, baca veliku sjenu na cijeli proces.'

Na pitanje trebaju li konzultanti vratiti novac koji su dobili od Agrokora kao što to predlaže Andrej Plenković, kazala je da bi ona na njihovom mjestu vratila novac. 'Čast je bitnija od novaca', poručila je.

Grabar-Kitarović osvrnula se i sjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je odlučivalo o njenom putu u SAD. Podsjetimo, predloženo je d se protiv predsjednice ne pokrene postupak, jer Povjerenstvo nije uspjelo dobiti sve podatke iz Ureda predsjednice pa su im neke stvari ostale nepoznate.

'Ne viidm po čemu sam bila netransparentna obzirom da je taj posjet urodio vrlo konkretnim rezultatima, primjerice bilateralni susret s Donaldom Trumpom gdje sam bila među prvih 20 državnika koji su se susreli s njim u Varšavi. On je došao u Vašravu i zbog toga što sam ja odradila posao u Washingtonu. Samnom je za cijelo vrijeme posjeta bio dužnosnik veleposlanstva Hrvatske, a poslije sam podnijela i izvještaj što sam sve radila', poručila je Grabar-Kitarović.

Smatra da je Povjerenstvu dala dovoljno dokumenata. 'Ako vam predstojnica Ureda predsjednice jamči da je bilo službeno putovanje, mislim da moramo vjerovati i državnim institucijama', dodala je.