KARAMARKOVA DRUŽENJA

Predsjednica udijelila lekciju veleposlanicima, brzo stigao odgovor

16.04.2016 u 17:33

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je u Bratislavi komentirala sastanak veleposlanika EU-a i SAD-a održan u četvrtak u Zagrebu na kojem se govorilo o slobodi medija u Hrvatskoj rekavši da se u načelu veleposlanici 'ne mogu i ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje primateljice', no vrlo brzo uslijedio je i odgovor veleposlanika, a s nekima od njih u Istri se danas družio prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, kako se pohvalio na Facebooku

'To bi mi bilo jako čudno budući da se veleposlanici ne mogu i ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje primateljice', kazala je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima u Bratislavi gdje sudjeluje na globalnom forumu o sigurnosti upitana o sastanku.

'Reći ću samo kako sam uvjeren da Kolinda Grabar Kitarović dijeli našu predanost promoviranju medijskih sloboda diljem svijeta. To je jedna od naših suštinskih vrednota', poručio joj je austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff, a njegovu je poruku'retvitala' i američka veleposlanica Julieta Valls Noyes, a objava se svidjela i švedskom veleposlaniku Larsu Schmidtu, javlja N1 televizija

A dok je veleposlanica SAD-a retvitala tweetove autrijskog kolege, s njom i veleposlanicom Izraela družio se prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, kako je izvijestio na svojem Facebooku.

'Današnji dan proveo sam u ugodnom društvu predstavnica dijela diplomatskog kora u Republici Hrvatskoj. U opuštenoj smo se atmosferi družili i razgovarali o brojnim temama, od kojih je najvažnija bila kako pomoći ženskom poduzetništvu. S obzirom da smo bili na Farmi Drijade u Istri koju je podigla jedna uspješna žena usprkos brojnim preprekama, ovu smo temu proširili i razgovorom o poljoprivredi, obrazovanju i zaštiti životinja, Razgovoru o ovim važnim temama posebno su doprinijele veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Julieta Valls Noyes i veleposlanica Države Izrael, Nj.E. Zina Kallay Kleitman'.

Inače, reagirala je ovih dana i veleposlanica Izraela zbog uratka Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina', kojemu je HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović dao podršku odlaskom na premijeru, kao i bivši ministar branitelja iz HDZ-ove kvote Mijo Crnoja

Podsjetimo, Wiedenhoff je prije dva dana objavio je na Twitteru da je 'upravo imao vrlo zanimljiv sastanak s kolegama i prijateljima o slobodi medija. Ključnom prioritetu naše vanjske politike', a na društvenim mrežama odgovorilo mu je više veleposlanika - SAD-a, Norveške, Njemačke, Velike Britanije i Nizozemske, potvrdivši tako svoje sudjelovanje na sastanku.

'Korisni razgovori danas s kolegama veleposlanicima u Hrvatskoj o slobodi medija', napisala je američka veleposlanica Julieta Valls Noyes.

'Sloboda medija ključna u svakoj demokraciji. To je ono o čemu smo razgovarali i što ćemo nastaviti promovirati', stoji na Twitteru iz niozozemskog veleposlanstva.