POSJET SLOVAČKOJ

Predsjednica obilazi crkvu u kojoj se čuvaju kosti sv. Marka Križevčanina

10.12.2015 u 10:08

Bionic
Reading

Nakon prvog dana službenog posjeta Slovačkoj, tijekom kojeg se sastala s najvišim političkim dužnosnicima te zemlje, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak nastavlja posjet obilaskom crkve u Trnavi i posjetom Sveučilištu u Banskoj Bistrici.

Predsjednica se u srijedu sastala sa slovačkim kolegom Andrejem Kiskom, premijerom Robertom Ficom i na radnom ručku s predsjednikom parlamenta Peterom Pellegrinijem, sudjelovala na otvaranju slovačko-hrvatskog gospodarskog foruma i posjetila Muzej hrvatske manjine, gdje se sastala s predstavnicima Hrvata koji već nekoliko stoljeća žive u Slovačkoj.

Drugi dan posjeta započinje odlaskom u Trnavu, gradić 60-ak kilometara udaljen od Bratislave, gdje će obići crkvu Svete Ane u kojoj se čuvaju kosti košičkih mučenika, trojice katoličkih svećenika među kojima je i Sveti Marko Križevčanin.

Marko Križevčanin bio je hrvatski svećenik koji je 1616. godine bio pozvan u Ugarsku i imenovan ravnateljem Sjemeništa u Trnavi i nekadašnje benediktinske opatije Szeplak blizu Košica.
Zajedno s još dvojicom svećenika, Mađarom Stjepanom Pongratzom i Poljakom Melkiorom Grodeczkym brinuo se za tamošnje malobrojne katoličke vjernike, jer su Košice, tadašnji glavni grad Sjeverne Ugarske, bile snažno uporište kalvinizma.

Odbijanje trojice svećenika da se u trenutku upada pobunjeničke kalvinističke vojske u Košice preobrate na kalvinizam izazvalo je odmazdu pa su ih vojnici zatočili, tri dana mučili i naposljetku pobili 7. rujna 1619. godine zbog čega su u povijesti postali poznati kao košički mučenici.

Njihove se kosti već stoljećima čuvaju u zajedničkom lijesu u Uršulinskoj crkvi Svete Ane u Trnavi, koju će danas obići predsjednica Grabar-Kitarović. Košičke mučenike 1905. blaženima je proglasio Papa Pio X., a svetima Papa Ivan Pavao II. točno devedeset godina kasnije.

Iz Trnave će se predsjednica uputiti u središte Slovačke, u Bansku Bistricu, gdje će na Sveučilištu Matej Bel održati predavanje pod nazivom 'Sadašnji europski i svjetski izazovi: perspektiva iz južne srednje Europe'. Poslije toga će na svečanosti primiti počasni doktorat toga Sveučilišta, čime će završiti dvodnevni službeni posjet Slovačkoj.