BAUK O NDH-PROPOVIJEDI

'Predsjednica je oprostila don Prceli, nadam se da Cvitan neće'

09.05.2016 u 16:49

Bionic
Reading

Žestoku propovijed splitskog dominikanca Luke Prcele, koji je na misi prenošenoj putem javne televizije prozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog nazivanja Nezavisne države Hrvatske zločinačkom i usput apologetski govorio o ustaškom režimu, u Splitu je prokomentirao bivši ministar i sadašnji saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, a ranije jutros i SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

Novinare je zanimalo kako komentira činjenicu da se nitko osim predsjednice nije oglasio o spornoj propovijedi, a ona je tek 'javno oprostila' don Prceli. 'Ona mu je oprostila, nadam se da Dinko Cvitan neće', kazao je Bauk, neizravno pozvavši glavnog državnog odvjetnika na reakciju. Svoju izjavu nije želio dalje pojašnjavati.

Komentirajući ranije jutros jučerašnju propovijed patera Prcele, SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je kako smatra da je 'taj gospodin pater prekršio više toga, da je nepristojno predsjednicu pozvati u Božju kuću, a onda joj držati propovijed što bi ona trebala ili ne bi trebala'. Rekao je da 'očito u dijelu Crkve još postoji mišljenje da je fašizam bio dobra ideologija' te da bi 'to trebala osuditi sama Crkva, da nije u redu od visokih crkvenih dužnosnika da šute na takve ispade svojih pripadnika'. 'Žao mi je da se to dogodilo predsjednici, ali mislim da je dobro reagirala, kazavši da mu ona oprašta', smatra Komadina.

Čestitao je i Dan pobjede te slom fašizma, kazavši da taj dan treba uvijek iznova spominjati jer postoje neki koji žele relativizirati taj doseg. Svi koji su sudjelovali u toj borbi su doprinijeli da danas vrijede zakoni i vrijednosti demokracije u svijetu, ali u Hrvatskoj neke stvari još nisu posve sjele, zahvaljujući neodgovornim političarima, koji relativiziraju i izjednačavaju fašizam i antifašizam, što jednostavno ne može biti isto, kazao je Komadina i zaključio da 'Hrvatske u ovim granicama ne bi bilo da nije bilo partizana'.