KADROVSKE PROMJENE

Predsjednica imenovala novu glasnogovornicu, a Luku Đurića unaprijedila

30.08.2017 u 13:07

Bionic
Reading

Ivana Crnić nova je glasnogovornica Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a dosadašnji glasnogovornik Luka Đurić imenovan je savjetnikom za nove medije i društvene mreže. U pitanju je provjereni kadar, jer je Ivana Crnić prije desetak godina bila glasnogovornica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, upravo u mandatu tadašnje ministrice Grabar Kitarović

Imenovanja stupaju na snagu u petak 1. rujna, priopćeno je u srijedu s Pantovčaka.

Ivana Crnić na mjesto glasnogovornice dolazi nakon mandata u generalnom konzulatu Hrvatske u Mississaugi u Kanadi. Crnić je ranije bila i glasnogovornica tadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a 2006. godine s te ju je dužnosti smijenila upravo Grabar Kitarović, tada ministrica vanjskih poslova, piše Hina. No aktualna predsjednica još 2006. opovrgnula je to da je smijenila Ivanu Crnić s mjesta glasnogovornice.

Kolinda Grabar Kitarović bila je ministrica od 2003. do 2008. godine, prvo u samostalnom resoru europskih integracija, a nakon spajanja dvaju ministarstava imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. U tom drugom mandatu, dok su MVEP potresale 'narkoafere', glasnogovornica Ivana Crnić navodno se nije najbolje snašla pa ju je šefica Grabar Kitarović 'žrtvovala' tako što ju je maknula s mjesta glasnogovornice i potom - unaprijedila.  

Grabar Kitarović tada je dala intervju za Nacional, a taj tjednik u uvodu je napisao da je ministrica odlučila promijeniti glasnogovornicu Crnić, koja je 'po njenom uvjerenju pogriješila u tretmanu afere u Los Angelesu', u kojem je pri kupnji droge na ulici uhićen suprug djelatnice konzulata. U razgovoru za Jutarnji list ministrica Grabar Kitarović naglasila je da Ivana Crnić nije smijenjena.

'Ivana Crnić, prije svega, nije smijenjena. Točno je da odlazi na novu dužnost, ali nikakvo rješenje još nije doneseno, a trenutačno je na godišnjem odmoru. Iz osobnih razloga ona je još ljetos izrazila želju da promijeni posao i da ode u diplomatsku službu, što ću joj omogućiti', najavila je Grabar Kitarović.

Crnić je postala savjetnicom u kabinetu ministrice Grabar Kitarović. U mandatu ministrice Vesne Pusić bila je voditeljica Odjela za odnose s javnošću, dok je glasnogovornica i voditeljica Samostalne službe za odnose s javnošću i informiranje bila Danijela Barišić.

Želja se Crnić konačno ostvarila prije četiri godine, kada je imenovana konzulicom u kanadskom gradu Mississaugi. Ondje je bila vrlo aktivna, pa joj je Valentina Krčmar iz Toronta na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća ispisala oproštajni hvalospjev naslovljen 'Sve najbolje, Ivana'.