'time out'

Pravosudni policajci odlučili pričekati sa štrajkom?

26.05.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić ocijenio je u petak uspješnim pregovore s predstavnicima Sindikata pravosudne policije, istaknuvši kako su obećali da su spremi pričekati i dalje razgovarati, s obzirom na to da se radi na izradi novog zakona o plaćama.

Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH) organizirao je u petak prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa zbog nezadovoljstva sa stanjem u zatvorskom sustavu i lošim materijalnim pravima. U utorak su zatražili povećanje plaća za 15 posto i hitan sastanak s resornim ministrom, a upozorili su da je moguć i štrajk ako ne dođe do dogovora.

“Svjesni smo izazova s kojima se susreću službenici, koji su izuzetno važni, koji 24 sata provode s osobama lišenima slobode. To nije običan posao, tu se radi o pozivu", rekao je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić nakon što je tim povodom održao sastanak s predstavnicima sindikata.

Istaknuo je kako se trenutno izrađuje zakon o plaćama, te da imaju više od 500 različitih dodataka vezano uz zakon o plaćama i to za dvije i pol tisuće radnih mjesta.

Ideja Ministarstva pravosuđa je da se na razini cijelog sustava državne uprave povećaju plaće kroz rast osnovice i promjenu sustava koeficijenata.

Penić je objasnio da, prema njihovoj analizi, prosječna plaća službenika pravosudne policije s pet godina radnog staža iznosi nešto više od 1300 eura.

Ocijenio je današnji sastanak uspješnim. "Zamolili smo ih za jedan 'time out' jer ovo je pred finalizacijom i vodit će se računa o službenicima pravosudne policije prilikom povećanja njihovih primanja”, rekao je.

Iz uprave su potvrdili kako su dobili obećanje sindikata da su spremi pričekati i dalje razgovarati.

Penić je rekao i da ne može reći u ovom trenutku koliko bi samo povećanje moglo biti.

Prosvjed Sindikata pravosudne policije Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Nada da do štrajka neće doći

U vezi s najavom štrajka, Penić je rekao kako se iskreno nada da do štrajka neće doći jer to nije jednostavan postupak već dugotrajan. 

"Ako govorimo o opremi službenika pravosudne policije, Ministarstvo je udeseterostručilo sredstva za nabavu. Ove godine smo došli na gotovo 4 i pol milijuna eura za sredstva za rad za službenike pravosudne policije kao i za nabavku novih specijalnih vozila”,  odgovorio je na pitanje o uvjetima rada zaposlenika. 

Penić je podsjetio da je u prošloj godini Ministarstvo potpuno adaptiralo prostore u kaznionicama u Požegi, Lipovcu i Popovači te je tako dobiveno 236 novih smještajnih kapaciteta.

Trenutačno su i u pregovorima s Razvojnom bankom Vijeća Europe u vezi s izgradnjom nove moderne kaznionice u Gospiću. 

Na pitanje novinara o tome koliko se novih radnih mjesta može očekivati u novoj kaznionici, Penić je objasnio kako Gospić nije slučajno odabran već da tamo imaju podršku lokalne zajednice te da je potpisan sporazum između županije, grada i ministarstva. "Lokalna zajednica vidi to kao šansu za gospodarski oporavak", kazao je. 

Što se tiče zatvora u Sisku, koji nije u funkciji nakon potresa, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju rekao je da s u tijeku intenzivni razgovori sa županijom. Obišli smo nekoliko lokacija te će se uskoro ustvrditi lokaciju za izgradnju novog zatvora, dodao je Penić.